Utku BOLULU/İZMİR, () - YUNANİSTAN'ın yeni başbakanı Aleksis Çipras'ın kamudaki lüks makam araçlarını satma kararı İzmir'de yankı buldu. Konak Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Ahmet Karadağı, Çipras'ın icraatının makam aracı saltanatı olan Türkiye'de de dikkate alınmasını, örnek olmasını istedi. Öte yandan geçen haziran ayında kendi makam aracı dahil 11 benzer aracı satan Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu, 2015 yılı içinde aylığı 1200 TL'ye kiraladığı yerli otomobili makam aracı yaparak tasarrufa devam etti.
Yunanistan'da radikal sol koalisyonun lideri ve ocak ayından itibaren Başbakan olan Aleksis Çipras'ın kamudaki lüks makam araçlarını satma kararı dikkat çekti. Çipras'ın bu açıklamasından 7 ay önce İzmir Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ekonomik sıkıntıları aşmak, gereksiz harcamaların önüne geçmek, tasarruf sağlamak için düğmeye bastı. Başkan Selvitopu, aralarında kendi makam aracının da bulunduğu 11 lüks aracı sattı. Geçen haziran ayında gerçekleşen satışın ardından, bundan sonra yerli araç kiralayacağını açıklayan Selvitopu, 2015 yılı için 2014 model yerli bir aracı aylığı 1200 TL'ye kiralayarak makam aracı olarak kullanmaya başladı. Başkan yardımcıları da aynı şekilde kiranan 7 aracı kullanıyor.
TÜRKİYE'DE ÖRNEK ALINSIN
Öte yandan Konak Belediye Meclis Üyesi Ahmet Karadağ, meclis toplantısında Yunanistan Başbakanı Çipras'ın lüks makam araçlarıyla ilgili satış kararının Türkiye'de de örnek alınması çağrısı yaptı. Karadağ şunları söyledi:
"Çipras'ın bu icraatı lütfen Türkiye'de dikkate alınsın. Kamu adına alınmış lüks araçların kamu yararına satılması ve tasarruf edilmesi sözkonusu. Kamuda tasarruf dini açıdan da en büyük ibadettir. Öte yandan insanlar adına yapılması gereken en büyük hizmet olacaktır. Makam araçları saltanatında Türkiye dünyada bildiğim kadarıyla liderdir. Kamuda büyük küçük demeden lüks makam araçlarıyla ilgili tasarrufun örnek alınmasını temenni ederim."
FOTOĞRAFLI