Yerel seçimler öncesinde ilçelerin nabzını tutan ekibimiz, Samsun'un Havza İlçesi’ndeki vatandaşlardan sorunların neler olduğunu ve belediye başkanının hizmetlerini nasıl değerlendirdiğini hakkındaki sorularına cevap aradı. Havzalı vatandaşlara bir dokunduk, bin ah işittik. 

İşte aldığımız yanıtlar: 

HAVZA İYİYE GİTMİYOR
Ahmet AK: Ben çiftçiyim, Havza'da hiçbir hizmet yok. Başkan halkla ilgili değil. Hizmetlerini göremiyoruz. Zaten yerinde de bulamıyoruz. Ben başkandan memnun değilim. Havza’nın durumu iyiye gitmiyor.

KIYAMET GİBİ SORUNLARIMIZ VAR 
Fuat ASLAN: Havza’nın köyünde duruyorum. Kıyamet gibi sorunlarımız var. Başkan çok ilgisiz ve samimiyetsiz. Hizmet yapmıyor, şikâyetçiyim. Özellikle Belalan köyüne sanki ayrı bir garezi var gibi hiç bir hizmet göremedik.  

VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMUYOR
Cemal DOĞAN: Yenice köyündeyim ne alt yapımız var ne de üst yapımız. Bizim köyümüze hiç bir hizmet yapılmadı. Başkandan biraz ilgi bekliyoruz. Gelsin, görsün neyin içinde yaşıyoruz. Ayrıca başkan yerinde durmuyor. Gidip konuşamıyoruz. Verdiği sözleri tutmuyor, kandırıyor. Böyle başkanlık yapılmaz.
 
DEĞİŞMESİ LAZIM 
Vahap ÜNAL: Asla memnun değilim. Yapılan hiç bir hizmet yok. Sadece çocuklara park yapıyorlar başka bir şey yapmıyorlar. İşsizlikten dolayı insanlar hırsızlığa başvuruyor. Farklı yerlere yöneliyor. Bizim sorunlarımızla ilgilenmeyen belediye başkanı, ben başkanım demesin. Milletimizi kandırmasın. Bu sorunlar ancak belediye başkanının değişmesiyle çözülür diye düşünüyorum.
 
HİZMET YOK 

Yahya TURGUT: Belediye başkanından memnun değilim. Hiç bir şekilde hizmet yok. Ben buralıyım ama şehir dışına çıkıp geri geldiğimde hiç bir değişiklik, hizmet göremiyorum. Yaklaşık 3 senedir bu durum böyle. Havza’nın sorunlarından bir tanesi de otopark sorunudur. Belediye başkanından memnun olmam için hizmet yapması, insanlarla ilgilenmesi lazım. 

ÇOK SIKINTI ÇEKİYORUZ, İLGİLENMİYOR 
İlyas AYTEKİN: Başkanın köylerimize uğradığı yok. Zaten Havza’da durup ilgilendiği de olmadı. Derdimizi dinlediği, çözüm bulduğu yok. Köyümüz de alt yapı sıkıntılı. Çok sıkıntı çekiyoruz ama ilgilenen kimse yok. Bu kadar sorun varken nasıl memnun olabiliriz? Ben başkandan memnun değilim. 

BAŞKANIN KAPISINA 50 KERE GİTTİM 
Bekir ÖZEN: Başkanın kapısına 50 kere gittim. 1 kere düzgün cevap alamadım. Hatta sizin köye hiç bir zaman hizmet olmaz dedi. Nedenini ben bilemiyorum ama kendisi herhalde biliyor. Ereli köyüne yapılan tek bir hizmet olmadı. Havza’nın köylerine bakılmıyor. 

SÜREKLİ SORUNLARLA KARŞILAŞIYORUZ 
İsa DEMİR: İstediğimizden değil, ihtiyacımız olduğundan dolayı mağduruz. Belediyenin hizmetlerini göremiyoruz. Hizmet vermeyen belediyenin hiç bir şeyinden memnun değilim. Sürekli sorunlarla karşılaşıyoruz. Ben memnun değilim, çoğu Havzalının da memnun olduğunu düşünmüyorum. 

HAVADAN KONUŞUP, KANDIRIYOR 
Zeki YILMAZ: Havza’nın saymakla bitmeyecek sorunları var. Belediye başkanından memnun değilim. Konuşmasını bilmiyor. Havadan konuşuyor. İnsanlara tamam deyip geçiyor, dinlemiyor, çözüm bulmuyor. Sorunlarımızla ilgilenmiyor, bizi mağdur ediyor. 

İŞ İMKANLARI SAĞLAMIYOR
Kıymet KÖSE: Belediye başkanından hiç memnun değilim. Bizim akrabamız ama yine de memnun değilim. Doğru düzgün ilgilenmiyor. İş imkanları sağlamıyor. Benim torunumun babası trafik kazası sonucu vefat etti. İş istedik ama bize yardım etmedi. Belediye zamanları gelip, fotoğraf çektiriyor sadece. Onun haricinde yaptığı bir hizmet, ettiği bir yardım olmuyor. 

HALK KENDİ KENDİNE BAKIYOR
Şerafettin GÜNDÜZ: Havza'nın her tarafı ayrı bir sorun. Sebze pazarımızın hali çok kötü durumda. Herhangi bir kapalı çarşı halen yapılamadı. Yolun ortasında esnaf sebze ve meyve satmaya çalışıyor. Bunlara bir çare bulunması gerekiyor. Hijyenik bir konumda değiliz. İşsizlik aldı başını gidiyor. Belediyenin sağladığı istihdam alanı yok. Burada halk kendi kendine bakıyor. Son zamanlarda başkanı yerinde bile göremiyoruz. Sıkıntılarımızı paylaşamıyoruz. İçme sularımız çamur gibi.

YAPACAĞIM DEDİKLERİNİ YAPMADI
Muzaffer BACANAK: Köylerimiz perişan halde. Başkan yapacağım dediği hiçbir şeyi yapmadı. Son zamanlarda Havza'ya geldiğini bile görmedim. Bizi sürekli bir oyalama peşinde olduğunu hissediyorum. Havza bunları hak etmiyor. Havza'da onlarca insan işsiz durumda. İşçilerin çalışacağı tek bir yer bile yapılmadı. Başkanımızdan pek memnun olduğumu söyleyemem. Yüzde 50'ye yüzde 50.

BAŞKANI HAVZA'DA GÖREMİYORUM
Recep AKYOL: Havza'da sorun bitmez. Altyapımız yok. Toz ve çamur içerisinde yaşıyoruz.  Köyümüze hizmet yapılmıyor. Her köye minibüs bile çıkmıyor. Belediye başkanı herhangi bir çalışma yapmadı. Yapmayı da düşünmüyor galiba. Ben başkanı son zamanlarda Havza'da göremiyorum. İstihdam alanımız yok, yapılmayacak. Yanına ne zaman gitsek ya yerinde yok ya da işleri var. 

BAŞKAN BİZE YANLIŞ YAPTI
Recep ERDOĞAN: Altyapılar kötü, yollar da berbat halde. Meydanı değiştireceklerini söylediler fakat değiştirmediler. Söz verip yapmıyorlar.  Halen tek çivi bile çakılmadı. Bu saatten sonra da çakılmaz herhalde. Belediye bize yanlış yaptı. Bizim bütün arsalarımız Havza'nın çıkışında. Kamulaştırmak istediler ve yüzde 40 istediler. Biz bu duruma razı olmadık. Zıtlık olsun diye arsalarımızın önüne duvar çektirdi. Arsalarımızın önü kapandı. Biz bu durumdan rahatsızız. Başkanın değişmesi gerekiyor.

İSTİHDAM ALANIMIZ BİLE YOK
Yusuf Yunus AKBIYIK: Belediye başkanından memnun değiliz. Pazar yerinde sebze arabası dahi yürümüyor. Kapalı çarşı yapmak çok mu zor. Havza'da inanılma bir trafik sorunu var. Park alanı yapmadılar. Bir tane otoparkımız bile yok. Bu sebepten dolayı insanlar yol kenarına park etmek zorunda kalıyor ve yollarımız kapanıyor. Bunların hepsini başkana bildirdik. Hiçbirini yapmadı. Biz bu durumdan rahatsızız. Son zamanlarda yanına bile gidemiyoruz. Yerinde yok. Burada işsizlik var. Bir tane bile belediyenin yapmış olduğu istihdam alanı bile yok.

BUNUN İÇİN Mİ OY VERDİK?
Ahmet ARSLAN: Arabalar yayanın yürüyeceği alanlara park ediliyor. Bir tane bile otoparkımız yok. Sebze pazarının haline bakın. İnsanlar üst üste binmiş durumda. Gençlerimiz öğrenimlerini bitirdikten sonra burada kalıp iş bile yapamıyor. Bir tane bile istihdam alanı yok. Biz başkana oy verdik. Ama yanına gittiğimizde yerinde bile bulamıyoruz. Bunun için mi oy verdik?

İŞ SAHASI AÇILMALI
Ahmet TAHMAZ: Bir an önce iş sahası açılmalı. Sanayimiz faaliyete geçmeli. Aksi takdirde Havza yaşanılacak bir yer olmaktan çıkacaktır. Memleketin kaderi değişir. İnsanlar işsizlikten sokaklara düşmesini istemeyiz. Parası olmayan Havza'nın dışına da çıkamaz. Bu konunun bir an önce halledilmesi gerekiyor.

Röportaj: Emre ÖNCEL - Hande ONAT - Uğur ATICI