İSTANBUL (AA) - Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in, Spor Toto 3. Lig ekipleriyle ilgili tespit ve önerilerine bu ligde mücadele eden kulüplerin büyük bölümünden destek geldi.

3. Lig ekiplerinin temsilcileri,  23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'nde "Ülkemizin 127 profesyonel kulübü kaldırması mümkün değil. TFF süratle kalite değerlendirmesi yapmalıdır. Öncelikle 3. Lig'de kriterleri tutan kulüplerimiz 2. Lig'de, tutturamayanlar ise futboluna BAL liglerinde devam etmelidir. Bunun için programlarımız var" şeklindeki sözleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Eyüpspor Kulübü Başkanı Ali Recep Kızıltepe, Fatih Terim'in Türkiye'deki profesyonel takım sayısından fazlalığından bahsettiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bana göre Türkiye'de profesyonel lig kriterlerine uymayan takım sayısı fazladır. Ancak normalde nüfusa oranla olması gerekenden fazla takım yok. Bu açıklamaları '3. Lig kapatılacak' diye değil de bu kriterler uygulanırsa otomatikman bazı takımlar hayatiyetini devam ettirememesinden dolayı, liglerin kendiliğinden lağvolabileceği' şeklinde anladım. Doğru mu? Doğru. Bu kriterlerin uygulanması lazım. Uygulamazsanız, halının altına süpürürseniz, bir gün bu toz sizin karşınıza çıkar. Bu mantıkla bunlar üzerinde oturulup konuşulur."

 

- Ankara Demirspor

Ankara Demirspor Kulübü Başkanı Nuğman Yavuz, Terim'in konuşmalarını dinlediğini belirterek, "Kesinlikle söylediklerine katılıyorum. Yeni uygulamayla Türk futboluna kalite gelecektir. Ancak mali ve tesis açısından kesinlikle bir kriter oluşturulmalı. Yetersizlik içinde, amatör düşünceyle profesyonel liglerde mücadele eden takımlarımız var. Bu görüntü hiç yakışmıyor" diye konuştu.

Yeni uygulamayla daha güçlü takımların oluşacağını vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti:

"3. Lig'de öyle takımlar var ki futbolcularına yemek imkanı dahi sağlayamıyorlar. Çalışma yapacakları antrenman sahaları, karşılaşmalarını oynayacakları statları yok ancak 3. Lig'de mücadele ediyorlar. Saha kiralıyorlar ya da başka takımlarla birlikte antrenman yapıyorlar. Yeni kriterlerle futbolculara daha büyük imkanlar sağlanacaktır. Bu imkanı sağlayamayan takımlar da BAL liglerinde mücadelelerine devam eder."

 

- Dardanelspor

Dardanelspor Teknik Direktörü Fatih Uygun, bu konuda bir çalışma yapılmasını doğru bulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Şehir dışına deplasmanlara gittiğimizde birçok spor kulübünün soyunma salonlarının olmadığını görüyoruz. Bazen prefabrik yerler soyunma odası olarak kullanılıyor. Bunların mutlaka aşılması lazım. Sanıyorum ki tüm bunlar göz önüne alınacaktır. Durumu zaman gösterecek. Bu nasıl planlandıysa o şekilde hayata geçirilecektir. Artık gerçekten harekete geçme zamanı geldi. Bundan sonraki gelişmeleri bekleyip göreceğiz. Fatih hocanın dediği bu çalışma hayata geçirilirse Türk futbolu için bir devrim niteliğinde olur. Özellikle altyapı için çok büyük katkı sağlayacaktır."

 

- Zonguldak Kömürspor

Zonguldak Kömürspor Kulübü Başkanı Süleyman Caner, kulüplerinin getirilecek yeni kıstaslara uygun bir yapıda olduğunu anlatarak, "Kulübümüzün borcu yok. Diğer kulüplerin hepsi borçlu. TFF, takımların mali tablosuna bakıyor. Artık mali denetim sıkılaştırılacak. Kulübün mali tablosu kötüyse ligden indirecekler veya kapatacaklar. Bizim beklentimiz bir an önce bir üst lige çıkmaktır" ifadelerini kullandı.

Zonguldak Kömürspor Teknik Direktörü Cahit Terzi de bütün kulüplerini getirilecek kriterlere uyması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kulüplerin en güzel şekilde yönetilmesi gerekiyor. Profesyonellik kriterlerine özellikle şehir takımlarının uyması gerekiyor. Zonguldak Kömürspor olarak bizim tesislerimiz var. Tabii ki daha çok tesise ihtiyacımız var. Bunları projelendirip federasyondan yardımlar da alacağız. Şu anda kulübümüz ender takımlardan biri. Hiç borcumuz yok. Ufak tefek borçları haricinde borcu olmayan bir kulübüz. Yönetimimiz bu konuda çok başarılı. Sadece tesis yönünden bir an önce hamle yapabilirsek takım olarak çok iyi bir duruma geleceğiz."

 

- Sakaryaspor

Sakaryaspor Kulübü Başkanı Selahattin Aydın, Fatih Terim'in yaptığı açıklamaları "ileriye dönük temenniler" şeklinde anladığını söyledi.

Öneriyle ilgili "Türkiye'de uygulaması kolay olacak bir iş değil o" diyen Aydın, şunları kaydetti:

"Bunun kulüpler, siyasi boyutu var. Kolay kolay hayata geçiremezler. Mali kriterler konusunda hap şunu söylüyorum, kulüplerin en büyük derdi bu mali kriterlere uymamak, yöneticilerin sorumlu olmaması, hesapsız kitapsız iş yüzünden bu kulüpler bu hale geldi. Keşke uygulayabilseler, hesap sorabilseler. 2000'li yıllardan bu yana UEFA kriterleri var. Mali kriterlerle ilgili, ötelenerek gidiyor bu hep öteleniyor. Bir türlü uygulayamıyorlar bu da böyle temennidir. Uygulaması zor olan bir iş bana göre."

 

- Beylerbeyi

Beylerbeyi Kulübü Başkanı Mustafa Yazıcı, 3. Lig'i kaldırmanın kolay olmadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Fatih Terim'in dediği gibi 3. Lig'de kahvehanede adresi, faksı olan kulüp yok. Herhalde amatörlerden bahsetti. 3. Lig'de 53 takımımız var, bunların zaten yaklaşık 45 tanesi belediye takımları. 3. Lig'i kaldırmak kolay değil. Erzurum'u, Van'ı, Zonguldak'ı nasıl kaldıracaksınız? İyi bakmak lazım. Çok mahalle takımı yok. Bir biz varız mahalle takımı olarak. Amatör kümelerde adresi kahvehanede olan takımlar var." 

 

- Gaziosmanpaşa

Gaziosmanpaşa Kulübü Başkanı Seyit Ateş, henüz alınmış bir kararın olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sayın Fatih Terim'in ortaya attığı bir konu. Böyle bir karar alınırsa bütün paydaşlarla hareket edilmeli. Öyle bir şey yapıldı mı? Bu ligdeki kulüplerin sorunları biliniyor mu, kaç antrenör işsiz, bunlar biliniyor mu? Bu, boğazda oturup, gecekonduda oturanların sorunlarını konuşmak gibi bir şey. Üzerinde durmaya gerek yok."

 

- Çorum Belediyespor

Çorum Belediyespor Kulübü Başkanı Zeki Gül, Terim'in görüşüne katıldıklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Biz Çorum Belediyespor olarak Türkiye Kupası'nda iki defa Süper Lig ve 1. Lig takımlarıyla oynadık. Bu maçlarda takımımız, büyük bir performansla mükemmel futbol ortaya koydu ancak bu futbolu mücadele ettiğimiz 3. Lig takımlarına karşı gösteremiyoruz, çünkü bu lig sanki futbol oynatmamak için kurulmuş. 3. Lig'in kaldırılmasını destekliyoruz. Bizim sahip olduğumuz imkan ve kriterlere şu anda birçok takım sahip değil. Bu bakımdan 2. Lig'de mücadele edebilecek yapıdayız. Biz bu görüşü kabul ediyoruz. Sayın Terim'in görüşünü kesinlikle doğru buluyoruz. 2. Lig fırsatı verilmesi bizim gelişmemize ve geleceğimize katkı sağlayacaktır."

 

- Büyükşehir Belediye Erzurumspor

Büyükşehir Belediye Erzurumspor Kulübü Başkanı Saim Özakalın, Terim'in açıklamalarıyla ilgili olarak, "Çok doğru bir karar. Öyle kulüpler var ki 3. Lig'de, bırakın soyunma odasını, tesis imkanlarından faydalanmayı, iletişim sistemi veya internet sayfası bile yok" diye konuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu ve Terim'in bu konuyu yaklaşık bir yıl önce gündeme getirdiğini anımsatan Özakalın, "Federasyonun yaklaşımı şu an itibarıyla net olmamasına rağmen dikkate alınabileceğini tahmin ediyorum. Bu değerlendirmeye, sadece 3. Lig'de değil, 2. Lig'de de mücadele etmeye müsait olmayan takımların dahil edilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

 

- Darıca Gençlerbirliği

Darıca Gençlerbirliği Sportif Direktörü İlter Kasap, Terim'in 3. Lig'de hakkındaki kriter söylemlerini desteklediğini belirterek, Türkiye'deki futbol takımlarının belirli kriterlerinin olması gerektiğini söyledi.

Kasap, tesis, altyapı ve ekonomik kriterlerin uygulanması gerektiğini dile getirerek, "Bunlar oluşturulmadığı müddetçe Türk futbolunun iyi yerlere geleceğini kimse düşünmesin. Fatih hocanın söylediği çok önemli bir şey. Darıca Gençlerbirliği bu söylenen kriterlere uyan bir kulüp. Türkiye'de örnek bir kulübüz. 2. Lig'de hangi kriterler oluşturulacak bilmiyorum ama onlar da gerçekleştirilecektir" şeklinde konuştu.

 

- Gölcükspor

Gölcükspor Teknik Direktörü Ali Beykoz, Fatih Terim'in söylemlerini doğru bulduğunu ancak kriterlerle ilgili söylemlerin yöneticilere anlatılması gerektiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Bana göre, her kulübün zararsız, borçsuz yönetilmesi gerekir. Bu kadar paralar heba edilmemeli. Kocaelispor örneği ortada, birçok kulüpte o yolda gidiyor. Kahvedeki faksla, soyunma odası yoksa kulüp yönetilemez. Eğer bu kriterler uygulanırsa biz takımımızı PTT 1. Lig'e hazırlayalım. Bir lira borcumuz yok, 3-4 tane antrenman sahamız var, stadımız var. Hollanda'da bu var, kriterleri tutan kulübü örneğin 2. Lig'den başlatıyor. Ama kulüplerin kendisine çeki düzen vermesi lazım. Örneğin, 100-200 milyara futbolcu alıyorlar, soyunacak yerleri yok. Fatih hocanın sözlerini destekliyorum. Kulüp bütçesine düzenleme yapılması lazım."

 

- Derincespor

 

Derincespor Teknik Direktörü Ali Asım Balkaya, Türkiye'deki tüm liglere kriter getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, başarı için bunun şart olduğunu bildirdi.

Tesis, mali yapı, stat anlamında olumlu gelişmeler olmasının Türk futboluna katkı sağlayacağını ifade eden Balkaya, Terim'in söylediklerini mantıklı bulduğunu dile getirerek, "Tesisi olan kulüplerin üst liglerde yer alması faydalı olur. Kriterle ilgili söylemler doğru karardır. Bu Türk futbolunu ileriye taşır. Bizde Almanya gibi maksimum 10 yıl sonra milli takımlarımız ve Avrupa kupalarında futbol takımlarımız başarı elde eder" ifadelerini kullandı.

 

- Ayvalıkgücü Belediyespor

 

Ayvalıkgücü Belediyespor Kulübü Başkanı İrfan Vural, Terim'in görüşlerini desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Fatih Terim hocamızın belirttiği gibi; bakıyorsunuz 3. Lig kulübü ama faks yok, e-mail adresi yok, kulüple muhatap olacak kimse yok. Aradığınızda kulüp yerine bir kahvehane çıkıyor. Ayvalıkgücü Belediyespor için tabii ki böylesi bir durum söz konusu değil. Ayvalık’ın tam merkezi yerinde bir kulüp binamız var. Stadımız, Türkiye'nin en güzel stadlarından biri. Tribünlere kapalı bir bölüm yapmak gibi; sahamızı daha da çok iyileştirebilmek için çalışmalarımız var. Futbolcularımızın kalacakları tesislerimiz var. Bunların artırılması için çaba sarfediyoruz.  Kısacası 3. Lig kaldırılsa bile Ayvalıkgücü olarak biz, bir üst ligde mücadele edebilecek kriterlere sahibiz. Fatih Terim hocamızın söylediği gibi baktığınızda, dünya liglerinde kulüp sayısı bizim liglerimize nazaran çok çok az. Sporcu sayısı çok fazla profesyonel sporcu sayıları ise bizim yarı sayımıza eşit olan ülkeler var. Bu noktadan baktığımızda ben Fatih Terim hocamızın düşüncesinden yanayım. Ülkemizde bu kadar çok lig, bu kadar çok profesyonel takımın olması iyi sonuçlar vermiyor olabilir. Bunun irdelenmesi lazım. Daha profesyonel, daha iyi şartlara sahip kulüplerin daha üst seviyede sporcu yetiştireceğine inananlardanım."

 

- Manavgatspor

Manavgatspor Başkan Yardımcısı ve Sportif Direktörü Kamil Atalay da "Fatih Terim'in düşüncelerine tamamen katılıyor ve destekliyoruz" dedi.

Atalay, Terim'in 3. Lig'de kriterleri tamamlayan kulüplerin 2 Lig'e yükseltilmesine, kriterleri tamamlayamayan kulüplerin ise BAL'a düşürülmesi ve 3 Lig'in kaldırılmasıyla ilgili görüşlerine katıldıklarını söyledi.

Lig sayısının düşürülmesini olumlu bulduklarını belirten Atalay, şunları kaydetti:

"Fatih Terim'in düşüncelerine tamamen katılıyor ve destekliyoruz. Türk futbolu adına iyi olacağı düşüncesindeyiz. Sahalarıyla tesisleriyle altyapısına önem veren, tüm kriterleri yerine getiren kulüpler 2. Lig'e çıkmalı, yetersiz olan kulüpler ise BAL'a düşürülmeli. Biz kulüp olarak, 4 sahamız, stadımız, tesislerimiz, araç, gereç, ekipmanımız, altyapısına önem veren ve 6 kategoride alt yapı takımımız ile Terim'in söylediği tüm kriterleri yerine getiriyoruz. Bu düşüncenin tamamen arkasındayız."