Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi büyükbaş hayvancılığına dayalı süt ve süt ürünleri kümelenme potansiyeli araştırması Erzurum ve Kars projesinin paydaş değerlendirme toplantısı yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi büyükbaş hayvancılığına dayalı süt ve süt ürünleri kümelenme potansiyeli araştırması Erzurum ve Kars projesinin paydaş değerlendirme toplantısı Erzurum’da yapıldı.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasında (ETSO) konferans salonunda düzenlenen toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Özcan Yıldırım, Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Şevket Demir, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Özcan Yıldırım projenin Erzurum’un ekonomik değerini öne çıkarma açısından oldukça önemli bir etkiye sahip olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü.”Erzurum ’un ekonomisi için süt hiç şüphesizdir ki en önemli ürünlerden biridir. 56 kurumun katılımıyla oluşturulmaya başlanan Erzurum Tarım Konseyi çalışmaları içerisinde de süt ve süt ürünlerine yönelik çalışmalar önemli bir yere sahip olacaktır.”
Projenin Bilim Danışmanı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, neden kalkınma neden kümelenme yaklaşımı konusunda, Ziraat Yüksek Mühendisi İlkay Uçum ise saha araştırma bulguları ile ilgili sunumlarını yaptılar. Sunumların ardından katılımcıların süt ve süt ürünleri kümelenme potansiyeli hakkındaki görüş ve önerileri alındı.
Proje ile hayvancılık sektöründe faal olan firmaların ve işletmelere girdi sağlayan üreticilerin sorunları belirlenerek, hangi alanlarda iyileştirmelere gidilmesi gerektiği, bu sektörde daha yüksek başarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için ne tür önlemler alınabileceği konusunda yol gösterici olabilmesi amaçlanıyor. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında bölgesel ve yerel kalkınma çabalarında karar alıcılar için yol gösterici olması hedefleniyor.
Değerlendirme toplantısında, Erzurum ve Kars Süt ve Süt Ürünleri Alt Sektöründe Kümelenme ve Değer Zinciri Analizi ile aynı bölgede ve aynı iş kolunda, aynı değer zincirinde faaliyet gösteren, birbiriyle işbirliğinde bulunan, aynı zamanda birbirine tamamlayıcı rakip olabilecek, aralarında ticari ilişki bulunan işletmelerin ve onları destekleyici kurumları bir araya getirerek bölge ürünlerini marka yapmak, ulusal ve uluslararası pazarlarda ön plana çıkarmanın hedeflendiği belirtildi.