Çözüm Süreci'nde silah bırakması beklenirken kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK'ya yönelik ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında Varto, Nusaybin, Dargeçit ve Silvan ilçelerinin ardından operasyonların tamamlandığı Silopi ve Cizre ile terörle mücadelenin sürdüğü Sur, İdil ve Derik'te bin 200'ü aşkın terörist etkisiz hale getirildi.

Teröristlerin kentlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarda önemli başarılar elde edildi.

Vatandaşların güvenlik endişesiyle terk ettiği ve teröristlerin üs olarak kullandığı evler başta olmak üzere okul ve ibadethanelerde güvenlik güçlerince yapılan incelemelerde, infilak ettirilmesi halinde yüzlerce insanın ölümüne neden olabilecek tonlarca patlayıcı, bomba yapımında kullanılan çok miktarda malzeme ele geçirildi.

Güvenlik güçleri sürdürdükleri arama tarama çalışmaları kapsamında Mardin, Diyarbakır ve Şırnak'taki operasyon bölgelerinde 3 bin dolayında patlayıcıyı imha etti.

Dolap, beşik, soba, buzdolabı, tencere ve valizlerin içi ile kapıların arkasına tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan PKK'lı teröristler, saldırılarıyla çocuk-kadın, sivil-memur hedefi gözetmediklerini gözler önüne serdi.

Temmuz ayından bu yana muş'un Varto, Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit ile Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinin ardından operasyonların tamamlandığı Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde şimdiye kadar 900'ü aşkın terörist etkisiz hale getirildi.

Silopi ve Cizre'de hayatın normale dönmesine yönelik çalışmalar sürerken, operasyonların devam ettiği Sur, İdil ve Derik'te etkisiz hale getirilen terörist sayısı 303 oldu.

VARTO, DARGEÇİT, NUSAYBİN VE SİLVAN'DA TERÖRİSTLERE DARBE

Muş'un Varto ilçesinde 16 Ağustos'ta bir gün süreyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında düzenlenen operasyonda 6 terörist etkisiz hale getirildi, çok sayıda mühimmat ele geçirildi. 17 Eylül'de de PKK'nın sözde şehitlik olarak adlandırdığı bölgeye hava destekli başlatılan operasyonun ardından etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4 oldu.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaklaşık 5 ay önce teröristlerce Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle veYenişehir ilçelerinde kazılan çok sayıda çukur ve barikata patlayıcı yerleştirildi. Bunun üzerine kaymakamlıkça ilk olarak 1 Ekim 2015 günü 6 gün süreyle söz konusu 4 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu kapsamda güvenlik güçlerince operasyon gerçekleştirildi.

Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle farklı tarihlerde 7 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından sonra güvenlik güçlerince yapılan çalışmalarda çok sayıda çukur kapatıldı, barikat kaldırıldı. Operasyonda 50'nin üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.

Dargeçit'te de 10 Ekim-13 Ekim ile 11-29 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla başlayan operasyonlarda 33 terörist etkisiz hale geldi, 85 barikat ve çukur bertaraf edilmesinin yanı sıra çok sayıda patlayıcı imha edildi.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de 3 mahallede 3 Kasım'da başlayan ve 12 gün süren sokağa çıkma yasağı kapsamında da 22 çukur ve barikat bertaraf edildi. Operasyonlarda 15'e yakın terörist etkisiz hale getirilmesinin yanında 24 patlayıcı imha edildi.

SİLOPİ'DE HAYAT NORMALE DÖNDÜ


Silopi'de de kurdukları barikat, kazdıkları çukur ve tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan teröristlere yönelik 14 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu" başarıyla tamamlandı.

Operasyon kapsamında 145 teröristin etkisiz hale getirildiği, 109 teröristin sağ yakalandığı, 518 barikatın kaldırıldığı, 270'i aşkın çukurun kapatıldığı, tuzaklanan 830'dan fazla el yapımı patlayıcının imha edildiği ilçede, 19 Ocak'tan itibaren 05.00-18.00 saatlerinde kaldırılan sokağa çıkma yasağı ile yaşam da hızla normale döndü.

Terör saldırılarının izlerini silmeye çalışan vatandaşlar, terör saldırıları nedeniyle terk ettikleri evlerine geri dönmeye devam ediyor. Ticari hayatın da canlanmaya başladığı ilçede vatandaşlar günlük yaşamlarını sürdürürken, tuzaklanan patlayıcılardan arındırılan sokaklarda ise çocuklar Oyun oynamanın tadını çıkarıyor.

CİZRE TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

Cizre'de 14 Aralık 2015'te başlatılan ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti tarafından yönetilen "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu"nun 59. gününde ilçe teröristlerden temizlendi.
Güvenlik güçleri, ilçede teröristlerce oluşturulan çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 699 barikatı kaldırdı, 252 çukuru kapattı. Tamamı kontrol altına alınan ilçede güvenlik güçlerinin detaylı arama tarama faaliyetlerinde ise sona yaklaşıldı. ilçede etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 666 oldu.

Güvenlik güçleri, Cizre'de detaylı arama çalışmaları sırasında teröristlerce "Cizre Belediyesi" yazılı poşetler içinde bir camiye saklanan el yapımı patlayıcılar buldu. GenelkurmayBaşkanlığının tamamının kontrol altına alındığını bildirdiği ilçede, bin 425 el yapımı patlayıcı da imha edildi.

Asker ve polisler, arama tarama faaliyetlerini sürüdüğü ilçede, vatandaşların evlerini ve değerli eşyalarını da korumayı ve hayatın en kısa sürede normale dönmesine yönelik çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor.

İl Özel İdaresine ait iş makineleri ve kamyonlarla cadde ve sokaklarda hafriyat ve çöplerden temizleniyor.

SUR'DAKİ OPERASYON TAMAMLANMAK ÜZERE

Sur'da 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polismemurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında TSK ve emniyet unsurları ile geçici köy korucuları tarafından yürütülen operasyon sürüyor.

Labirenti andıran dar sokakları nedeniyle teröristlerin kaçışını kolaylaştıran yapıların bulunduğu ilçede 94 gündür süren operasyonda, teröristlerle sık sık sıcak temas sağlanıyor.

Aralarında keskin nişancıların da bulunduğu teröristler, Hasırlı ve Savaş mahallelerinde sıkıştırıldı. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalle ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde devam eden operasyonlarda, bölgenin tamamına yakınını teröristlerden temizledi. İlçede etkisiz hale getirilen terörist sayısı 243 oldu.

Çok sayıda çukurun kapatıldığı, barikatın kaldırıldığı operasyonlarda, 245 el yapımı patlayıcı da imha edildi. Teröristlerin karargah olarak kullandığı evlerde yapılan aramalarda zırh delici silah, bomba yapımında kullanılan malzemeler ile çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

TERÖRİSTLER YIKIYOR, DEVLET VE VATANDAŞLAR ONARIYOR


Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, Çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan ilçede, PKK'lı teröristler, tarihi dokuya da büyük zarar verdi.Sur'daki Süleyman Nazif Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlkokulu ve Ortaokulunu ateşe veren teröristler, öğrencileri de mağdur etti.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallede yaşayan 24 bin kişiden 23 bine yakını evlerinden ayrılmak zorunda kalarak merkez Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine taşındı.

Sokağa çıkma yasağının bir süre uygulandıktan sonra kaldırıldığı Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde ise vatandaşlar, terör saldırılarında hasar gören ev ve iş yerleri ile ibadethanelerini devletin de desteğiyle onarmaya başladı. - Sivillerin tahliyesi için koridor açıldıSokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde yaşadığı iddia edilen sivillerin tahliyesi edilebilmesi ve bölgedeki bölücü terör örgütü mensuplarının teslim olması için 17, 18, 19 ve 23 Şubat tarihlerinde 16.00 ile 17.00 saatleri arasında güvenlik güçlerince koridor açıldı. Buna karşın sadece biri yaralı 6 kişi, güvenlik güçlerince tahliye edildi, 3 terörist de teslim oldu.Buna rağmen sokağa çıkma yasağı olan mahallelerde vatandaşların kaldığı iddiasının sürmesi üzerine 24 Şubat Çarşamba günü 15.30-17.00 saatlerinde yeniden güvenlik koridoru oluşturuldu. Bir gün öncesinde yazılı ve görsel basın aracılığıyla bilgi verildi, operasyon bölgesindeki 8 ayrı noktada da Sabah saatlerinden itibaren hoparlörler ile duyuru yapıldı ancak söz konusu bölgeden sivil ya da terörist çıkışı olmadı.

Mahallelerde var olduğu iddia edilen sivillerin tahliye edilebilmesi için daha önce 5 kez açılan güvenlik koridoruna ek olarak 26 Şubat'ta son kez güvenlik koridoru oluşturulmasına rağmen söz konusu bölgede çıkış olmadı.

DERİK'TE OPERASYON BAŞARIYLA SÜRDÜRÜLÜYOR

Mardin'in Derik ilçesinde teröristlere yönelik operasyonlar, Kale, Dağ, Cevizpınar ve Küçükpınar mahallelerinde yoğunlaşıyor.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyen ancak giriş çıkışların kontrollü sağlandığı ilçede 19 Şubat'tan bu yana yürütülen operasyonlarda 7 terörist etkisiz hale getirildi.

İlçede terör örgütüne yönelik operasyonlarda 17 barikat kaldırıldı, 7 çukur kapatıldı, tuzaklanan 16 bomba düzeneği imha edildi. 73 evde yapılan aramada 240 kilogram el yapımı patlayıcı düzeneği ile çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

Bu kapsamda, 22 Şubat'ta terör örgütünün sözde "öz yönetim" çalışmalarına taban teşkil etmesi amacıyla ilçe genelinde başlayan terör olaylarında Derik Belediyesine ait iş makinelerinin ve belediye imkanlarının terör örgütü ve mensuplarının amaçları doğrultusunda kullanıldığı belirlendi.İlçe Emniyet Amirliği ekiplerince düzenlenen operasyonda aralarında Derik Belediye Başkanı Sabahat Çetinkaya ile bazı belediye çalışanları ve esnafın da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.

Bir kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden aralarında Belediye Başkanı Çetinkaya'nın da bulunduğu 4 kişi, terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla tutuklandı. 2 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

İDİL'DE YDG-H'Lİ VE DAĞ KADROSUNDAKİ TERÖRİSTLER VAR


Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütüne yönelik 16 Şubat saat 23.00'te ilçe merkezi ile Dirsekli köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 18 Şubat'ta TSK ve emniyet unsurlarınca "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" başlatıldı.

İlçedeki operasyonlarda, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 53 oldu. Güvenlik güçleri, operasyonun başladığı günden bu yana ilçede bin 600 civarında evde arama yaptı. Bu kapsamda ilçe merkezinin yarısını aşan oranda arama çalışmaları gerçekleştirildi.

İlçede 3 binayı yer altından birbirine bağlayan tünel tespit edildi. Operasyonda, imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 210'a yükseldi.

TSK ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyon, Turgut Özal ve Yeni mahallelerinde yoğunluk gösteriyor. Havadan alınan görüntülerden de faydalanılan operasyonda, insansız hava araçlarının kaydettiği görüntüler harekat merkezinde değerlendiriliyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından güvenlik güçleri bölgelere sevk ediliyor.