Cizre'de 4 Eylül'de başlayan sokağa çıkma yasağı Cumartesi günü sabahı sona ererken, operasyonun ayrıntıları da netleşmeye başladı. Buna göre PKK, Cizre'de Kobani'de şehir savaşlarında yürütülen tüm yöntemleri kullandı.

600 SİLAHLI TERÖRİST


70 kişilik dağ kadrosunun eğittiği 200 YDG-H mensubu sokaklara hendekler kazarak mayınlar döşedi, bölgedeki 16-17 yaşındaki teröristleri de saflarına katan örgüt, güvenlik güçlerine 400 ila 600 kişilik bir silahlı kuvvetle saldırdı. Sokağa çıkma yasağı ara ara ilan edilen Cizre'de polis ve asker henüz ilçeyi terk etmedi. Cizre'nin temizlenmesi için daha uzun süreye ihtiyaç bulunduğu, Yüksekova, Şemdinli, Silopi başta olmak üzere bazı ilçelerde benzer örgütlenmeye giden YDG-H'nin psikolojik olarak çökertileceği belirtildi.

DUVARLAR DELİK DEŞİK

PKK Cizre'de Kobani yöntemiyle kaçak savaştı. Güvenlik güçleri duvarlarda açılan kurşun deliklerinden ateş altına alınırken namlu alevini göremeyen güvenlik güçleri saldırının nereden geldiğini tespit etmekte zorlandı.


İşte Cizre operasyonunun detayları:

KARŞI ÇIKANLARIN EVİNİ TARADILAR

Teröristler yakalanmamak için ilginç yöntemlere başvurdu. Cizre'de evlerin yan yana oluşundan faydalanılarak halka zorla kapı-pencereler açık bıraktırıldı ve evler arasında pencereden pencereye, bahçeden bahçeye önceden hazırlanmış yollar üzerinden geçişler yapılarak bir kaçış zinciri oluşturuldu.


(YPG'li teröristler de Kobani'de duvarlara açtıkları küçük deliklerden IŞİD militanlarını hedef almıştı.)


DELİKLERDEN ATEŞ AÇTILAR


Kapı ve penceresini açmayan evleri de taradılar. Böylelikle polisin operasyon etkisi azaltıldı. Polis ve askerin karşılık verememesi için de çatışmalarda Kobani'de keskin nişancıların kullandığı saldırı yöntemine başvuruldu. Çatışmalarda namludan çıkan ateşi hedefleyerek vuran polis ve askere, evlerin duvarlarına açılan 50 santimetrelik kurşun deliğinden ateş edildi. Kurşun deliklerinden sokağı izleyen teröristler menzillerine güvenlik unsurları geldiğinde ateş açtı.


NAMLU ALEVİNİ GİZLEDİLER


Ancak duvarın gerisinden ateş edildiği için de namlu alevini göremeyerek ateşin nereden geldiğini anlayamayan güvenlik güçlerinin karşılık vermesi engellendi. Bu sistem evlerin duvarlarına kurularak da sivil halka zarar vermek konusunda hassas olan güvenlik güçlerinin bu hassasiyeti kullanılmış oldu.

YPG'li teröristler de Kobani'de duvarlara açtıkları küçük deliklerden IŞİD militanlarını hedef almıştı.


112'YE 100 TUZAK


Teröristler 112 Acil Servis'e 100'ün üzerinde çağrı yapılarak çatışmaya çekilmek istendi. Polis ve Ambulanslar alınan çağrıları dikkatli değerlendirerek çoğunun ardından gittikleri güzergahta saldırıya uğradılar. Böylelikle teröristler bölgede sosyal devletin görevlerini yerine getirmesini de engelleyerek, bugün gündeme getirilen "cenazeler bile alınamadı" gibi algı operasyonlarının yaratılmasını sağladılar. Yine son günlerde gündeme getirilen "özel harekatçıların bıraktığı bombayla ayakları kopan çocuk" iddiasının da gerçeği yansıtmadığı, çocuğun bir araba lastiğine PKK tarafından yerleştirilen mayının patlaması sonucu yaralandığı öğrenildi. Ancak yürütülen bu algı operasyonu sosyal medyada başarılı oldu.

TEHDİTLE SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI


Güvenlik güçlerinin operasyonuna karşı PKK bölge halkını sivil itaatsizliğe ve canlı kalkan olmaya zorladı. Destek vermeyenler ise tehdit edildi ve PKK'ya hedef oldu. Güvenlik güçlerinin bölgede yürüttüğü operasyon ve çatışmalarda HDP ilçe teşkilatı üyelerinin sık sık sivil halkla beraber gelip araya girerek canlı kalkan oluşturduğu öğrenildi. Cizre'de olağanüstü şartlarda gerçekleşen operasyonda 8 günün ardından bölge hendeklerden mayınlardan tamamen arındırılamadı. Ancak 8 gün sonra kaldırılan sokağa çıkma yasağı aralıklarla devam ederken polis ve asker Cizre'den de çekilmedi. Polis ve askerin teröristlerin bu süreçte güç kazanmasını engellemek üzere bölgede bulunduğu ve emir halinde göreve hazır oldukları bildirildi.

2 BİN 500 POLİS, 150 KOMANDO


Cizre'de 4 Eylül'de ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla başlatılan temizlik operasyonunda 800 Özel Harekat Polisi, bin 700 polis memuru, 35 Kobra zırhlı personel taşıyıcı, 30 TOMA, 50 zırhlı Land Rover araç, 6 zırhlı kepçe ile yer alırken, TSK ise operasyona havadan 3 insansız hava aracı, 8 jandarma komando timi (yaklaşık 150 asker), 8 tank, 8 Cobra, 8 Kirpi araçla destek verdi. Operasyonda telsiz görüşmelerinden 60-70 terörist kod adı tespit edildi. Bu teröristlerin 3 ila 10 kişilik grupları yönlendirdiği düşünüldüğünde, operasyonda 400 ila 600 silahlı terör unsuruna karşı mücadele verildi. 70-80 kişilik dağ kadrosunun eğittiği 200 YDG-H mensubu sokaklara hendekler kazarak mayınlar döşedi. Belediyenin yol yapımı için getirdiği ağır taşlardan oluşturulan bazı barikatları 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan gönderilen tanklarla söküldü ve ulaşı
EYP'le imha edildi.