Piyasaların merakla beklediği ABD'de enflasyon oranı, Temmuz ayında yıllık yüzde 8,5 ile beklentinin altında geriledi. Haziran ayında rekor kıran TÜFE için piyasaların beklentisi yıllık bazda 8,7 ve aylık bazda yüzde 0,2 olarak açıklanmıştı.

dolartl-1484-seviyelerinde-islem-goruyor-JdPVVaaV

HAZİRAN'A GÖRE ARTIŞTA

Temmuz ayında enerji ve gıda hariç hesaplanan çekirdek TÜFE, Haziran ayına göre yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5,9 arttı. Beklenti fiyatların bir önceki aya göre yüzde 0,5 artacağı yönündeydi. Temmuz ayında enerji fiyatları yüzde 4,6 gerilerken, gıda fiyatları ise yüzde 1,1 artış gösterdi.

REKOR KIRMIŞTI

ABD enflasyon oranı Haziran ayında yüzde 9,1 ile son 40 yılın rekorunu kırmıştı.

FED TOPLANTISI BEKLENİYOR

Analistler veri ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacağını ve piyasaların ABD Merkez Bankası Fed'in Eylül'de atacağı adımlar hakkında ipuçları arayacağını ifade ederken; Fed'in Eylül toplantısında yüzde 65 ihtimalle 75 baz puan faizinin artırması bekleniyor ve Kasım toplantısında yüzde 53 ihtimalle 25 baz puan faiz artırılacağı tahmin ediliyor.

altın dolar 2-1

ALTIN İÇİN İYİ DEĞİL

Altın fiyatları son zamanlarda Fed kararının sakinleşeceği düşüncesi ile hareketlenmişti. Ancak istihdam verileri ABD ekonomisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Bu durumda Fed’in daha agresif olması mümkün ve bu altın için iyi bir gidişat değil. 

TD Securities emtia stratejisi başkanı Bart Melek altın fiyatları için yaptığı açıklamasında, "Jeopolitik konularda bir pop-up olursa, bu altına yardımcı olacak. Ancak sürekli bir ralli olmayacak. Altın fiyatları için bir sonraki katalizör, ABD TÜFE verisi olacak" demişti.

PİYASALARDA SON DURUM NE?

Piyasaların merakla beklediği ve beklentinin altında gelen veri sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi 10 baz puan gevşedi. Euro, doları karşısında düne göre yüzde 1'den fazla değer kazanarak 1,03255'i gördü. Veri sonrasında dolar/TL kuru 17,94'ten işlem görürken, ons altın fiyatı 1820 dolardan değerleniyor. Gram altın fiyatı ise 1040 liradan alıcı işe buluşuyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.