Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yaptığı düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.
 Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

DOLARDA GERİLEME

Bu kararın ardından döviz kurlarında ve altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Güne 17,33 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) finansal istikrarı destekleyici yeni adımları duyurmasının ardından 16,4798 ile 6 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Kurda yüzde 5'e yakın düşüş yaşandı. Euro/TL ise 18,34 TL'den 17,39 TL seviyesine kadar geriledi. Kararın ardından Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi.

GRAM ALTINDA KAYIPLAR YAŞANDI

20 Aralık’ta Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin devreye alınması öncesinde 1062 liraya yükselerek tüm zamanların rekorunu kıran gram altın, o tarih sonrası 500 liranın altını görmüştü. Ancak dolar/TL kurunun geçtiğimiz haftalarda 17,50 TL’yi görmesiyle altının gram fiyatı yeniden tüm zamanların zirvesine gözünü dikmiş ve 1040 lirayı görmüştü. Gram altın fiyatları daha sonra düşüşe geçerek 1010-1025 lira aralığında hareket etti. Ancak dünkü karar sonrası dolar kurunda yaşanan sert düşüş gram altında da kayıpları beraberinde getirdi ve 971 liraya kadar düştü. 1016 liradan güne başlayan altının gram fiyatı 1 günde yatırımcısına 45 lira kaybettirdi.

SERT ÖNLEMLER GELEBİLİR

Piyasalardaki hareketliliğin ardından, ekonomistler dolar ve altın için daha sert önlemlerin gelebileceğini tahmin ediyorlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN