İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesindeki köşesinde "Kandil operasyonu hayal mi?", "Türkiye-İran-Irak birlikte ne yapabilecek?", "Operasyon için en yakın seçenek ne?", "Türkiye komşuları İran ve Irak’la birlikte Kuzey Irak veyahut Kandil Dağı’na operasyon yaparsa sevgili stratejik ortağımız ABD ile de karşı karşıya gelmiş mi olacak?", "Türkiye’nin PKK’ya yönelik 2018 hedefi ne?" sorularına cevap aradı.

Batuhan Yaşar’ın "Türkiye Kandil’e operasyona mı hazırlanıyor?" yazısının tamamı ise şöyle:

"Yine hareketli günlerden geçiyoruz. İç-dış siyaset ve ekonomide önemli adımlar atılıyor.. Sonbaharlar hep böyle olur ama.. Türkiye yoluna devam ediyor.. Sağlam adımlar atıyor.. Bastığı yeri kontrol ediyor.. Altına-üstüne, sağına-soluna iyice bakıyor.. İç güvenlik harekatlarının meyveleri toplanmaya başlandı.. Ekim, kasım ve aralıkta operasyonlar tam gaz devam edecek..

Ankara’daki kaynaklarımız, “PKK’nın yurt içinde beli kırıldı” denebilmesi için tüm güvenlik birimlerinin seferber olduğunu söylediler..

2018 baharında güzel gelişmelerin olabileceğini belirttiler..

Kışa kadar PKK’nın sığınabileceği-barınabileceği mağara bırakılmayacak..

‘Her taşın altına bakılıyor’ demek abartı olmaz..

PEKİ YA SINIR ÖTESİNDE NE OLACAK?

Tamam içeride her şey yolunda ve planlandığı gibi yürüyor..

Ama bu tek başına yeterli değil.. Terör örgütüne öldürücü darbe için aynı mücadele ve kararlılık sınır ötesinde de gerekli.. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta birlikleri, üs noktaları var.. Lokasyonları belirtmenin bir anlamı yok..

Önemli noktalar, geçiş güzergâhları tutulmuş durumda..

Terör operasyonları sadece havadan değil zaman zaman karadan da yürütülüyor..

Saha istihbaratında sıkıntı yok..

Türkiye FETÖ manipülasyonları ve tuzaklarından kurtuldu..

KANDİL OPERASYONU HAYAL Mİ?

Zaman zaman Kandil’e Türk bayrağı dikilip dikilmeyeceği hep tartışılmıştır.. Hatta bu konu magazinleştirilmiştir.. Biz işin bu tarafında değiliz.. Son dönemde yapılan güvenlik toplantılarında masada her seçeneğin yer aldığını söyleyebiliriz..

Ama ‘Kandil’ derken ‘nokta hedeften’ bahsetmiyoruz.. Ayrıca konu ABD, Irak, İran ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile de alakalı..

Çok bilinmeyenli bir denklemi çözmek gibi.. Ama Türkiye bu denklemi çözmeye karar verdi.. Bu iradeyi ortaya koydu..

Bugün, yarın veya öbür gün mutlaka üstesinden gelinecek..

Hava harekâtları zaten sürekli yapılıyor.. Biz kara harekâtından bahsediyoruz..

Kandil’in en yakın noktası sınırımıza 90 km mesafede..

Dağın etrafını sarmaya kalksanız 320 km rakamı ortaya çıkıyor..

Yaklaşık 2 bin 500 kilometrekarelik bir operasyon alanından bahsediyoruz.. Çok zor bir coğrafya.. Dağın ortasındaki vadiye, yani PKK kamplarına ulaşmak hiç kolay değil..

Bir de dağın İran tarafı var.. İran sınırı içinde kalan bölümleri var.. Yani Tahran’ın ‘gerçekten’ sizle birlikte olması gerekli..

TÜRKİYE-İRAN-IRAK BİRLİKTE NE YAPABİLECEK?

Üç ülke sürekli irtibat hâlinde.. Hatlar neredeyse 24 saat açık..

Diplomasi işliyor..

Sadece o değil işin askeri boyutları da detaylandırılmış durumda..

Bölgesel güçler küresel güçlere karşı..

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, turistik gezi için Tahran’a gitmedi..

Ziyareti kuvvet komutanları bile sonradan öğrendi.. Daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan söylemese hiçbirimizin haberi olmayacaktı..

Bölgede kaygan bir zemin var.. Yaşananlar malum.. Türkiye, İran ve Irak’la neler yapabileceğini, nereye kadar gidebileceğini görmek istiyor.. Haklı olarak..

Kaç kere ama kaç kere güvendiği dağlara ne karlar yağdı zamanında..

Yere sağlam basmak zorunda..

İRAN VE IRAK ‘BİRLİKTE GİRELİM’ DİYOR

Türkiye, İran ve Irak belki de tarihin en yakın dönemini yaşıyor.. Her seviyede görüşme trafiği var.. İş birliği tavan yapmış durumda..

Ankara’daki kaynaklarımızdan Irak Merkezî Yönetiminin ‘Kuzey Irak’a’, İran’ın da ‘Kandil’e birlikte askerî operasyon yapalım’, ‘birlikte girelim’ dediğini öğrendik..

Israrlı olmaları daha da ilginç..

Bu teklif aslında bütün seçeneklerin masada olduğunu gösteriyor.. Cumhurbaşkanı Erdoğan laf olsun diye “Bir gece ansızın gelebiliriz” demedi.. TBMM’nin açılış resepsiyonunda kuvvet komutanlarına, “Her an her şeye hazır olalım” talimatını durup dururken vermedi..

Yine kaynaklarımıza göre, Türkiye’nin acelesi yok..

Sağlam ve emin adımlarla, tuzağa düşmeden planlarını masaya yansıtacak..

EN YAKIN SEÇENEK UÇAR BİRLİK HAREKÂTI

Türk Silahlı Kuvvetleri son dönemde büyük merhaleler katetti.. Teknolojik imkânları geliştikçe farklı ve hassas operasyonlar yapabilmeye kabiliyetine kavuştu..

Edindiğimiz bilgilere göre TSK ‘sadece bir gecede’ alay seviyesindeki birliği teçhizatlarıyla birlikte Kandil’e indirebilir..

Irak’la icra edilen Silopi tatbikatını da kimse hafife almasın!

ABD İLE KARŞI KARŞIYA!

Türkiye komşuları İran ve Irak’la birlikte Kuzey Irak veyahut Kandil Dağına operasyon yaparsa sevgili stratejik ortağımız ABD ile de karşı karşıya gelmiş olacak..

Nasıl mı?

- Çünkü ABD, PKK/PYD’ye tüm silahları Erbil üzerinden gönderiyor..

- Yine ABD, terör örgütü PKK/PYD’nin Kandil-Suriye geçişkenliğini bu hat üzerinden sağlıyor..

5 KM’LİK GÜVENLİK HATTI

Ankara “gayrimeşru referandum” sonrası PKK’nın Kuzey Irak’ta yeniden yerleşme zemini aradığını görüyor.. Bu yüzden de endişeli..

PKK, otorite boşluğunu doldurmak istiyor..

Zap, Metina, Berçala, Avaşin, Basyan ve Hakurk’taki gelişmeler çok yakından izleniyor.

Kuzey Irak sınır hattının belirli bölümlerinde Irak Merkezi Hükümeti ile ‘güvenli bölgeler’ oluşturulması masadaki bir diğer seçenek..

Türkiye şaka yapmıyor..

Ama ilk hedefi 2018 sonuna kadar PKK’yı marjinalleştirmek..."