Samsun Haber - Samsun'da gezilecek yerlerden biri, İlkadım ilçesinde bulunan Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi'dir. Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkışını temsil eden Kurtuluş Yolu, Samsun'da görmeniz gereken yerlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Tütün İskelesi, Atatürk ve 18 arkadaşının Kurtuluş Savaşı'nı başlatırken Samsun'da ilk ayak bastığı temsili noktadır. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk geldiği asıl nokta, günümüzde Atatürk Anıtı'nın bulunduğu yerdir.

ATATÜRK VE 18 ARKADAŞI
Zamanla büyüyen şehir yapısıyla beraber, Samsun sahil şeridinin bir kısmı doldurulmuş ve deniz hattı uzaklaşmıştır.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan proje ile beraber Atatürk'ün karaya çıktığı Tütün İskelesi yeniden inşa edilmiştir. Tütün İskelesi'ne giden yolda süs havuzları, Atatürk'ün sözlerinden alıntılar, seramik rölyefler ve çeşitli balmumu heykelleri bulunmaktadır. İskele kısmında ise Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış anını temsil eden balmumu heykelleri yerleştirilmiştir. Bir çeşit açık hava müzesini andıran bu nokta, 19 Mayıs 2009 tarihinde ziyarete açılmıştır.

SAMSUN TÜTÜN İSKELESİ'NE NASIL GİDİLİR?
Tütün İskelesi, Samsun şehir merkezinde İlkadım ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Tütün İskelesi'nin çevresinde Yabancılar Pazarı, Atatürk Heykeli ve Cumhuriyet Meydanı gibi Samsun'un en bilinen yerleri bulunmaktadır. Tütün İskelesi'ne gitmek için Atakum tarafından tramvay kullanacak olanların, Cumhuriyet Meydanı Durağı'nda inmeleri gerekmektedir. Otobüs ve dolmuşlar ile Tütün İskelesi'ne gitmek için ise meydanda inip, kısa bir yürüyüş mesafesi ile bölgeye ulaşmanız mümkündür.