Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayı enflasyonu yüzde 3.28, yıllık enflasyon yüzde 61.98 oranında gerçekleşti.
SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisine 1 Ocak’tan geçerli verilecek zamda temel alınan 6 aylık enflasyonun temmuz-kasım dilimi, beş aylık süreçte yüzde 33.66 oldu. 
TÜİK enflasyon rakamları, piyasanın hayli uzağında. Zira markete veya çarşı pazara gittiğinizde aldığınız ürünün fiyatının her gün değiştiğini gözleyebilmek mümkün. Buna karşın, resmi enflasyonun bu denli düşük çıkması şaşırtıcı.
Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verileri yine TÜİK’ten farklı. ENAG’a göre kasım ayı enflasyonu yüzde 5.58,  yıllık enflasyon yüzde 129.27. Bu kadar fark oluşması gerçekten düşündürücü. Emekli, TÜİK yöneticilerinden ucuz fiyatlı  market adreslerini bekliyor. Haksız da değiller, öğrenip oraya gitsinler ucuz alışveriş için.   
TÜİK verisine göre memur ve memur emeklisi şimdiden yüzde 27 enflasyon farkı edindi. Ödenecek net enflasyon farkı 3 Ocak’ta belli olacak. Ayrıca bu kitlenin maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılacak.
3 Ocak’ta duyurulacak aralık ayı enflasyonuyla memurun yanı sıra, emekli aylığına son 6 ayda gerçekleşen TÜFE oranı doğrultusunda yapılacak artış belli olacak. Beklentiler, son 6 aylık resmi enflasyonun yüzde 36-38 arasında gerçekleşeceği yönünde.
Milyonlarca dar ve sabit gelirli 6 aylık enflasyon farkının yanında önceden olduğu gibi mutlak refah payı eklenmesini istiyor.  Aylık artışında refah payı eklenmesinden vazgeçileceği yönündeki haberlerden ötürü kaygılanan dar ve sabit gelirli kitle, enflasyon farkı ve refah payı ile birlikte aylıklara en az yüzde 40-50 arası zam yapılmasını bekliyor. Aylıklara yansıtılacak bu orandaki  zamla fahiş çarşı pazar fiyatlarına ancak yetişebilirler. İnsanca yaşanabilir zam istemek en doğal hakları.  
6 milyon emekli, eline geçen 7.500 TL’lik en düşük aylığın siyasi iradeden verdiği söz doğrultusunda günün koşullarına uygun hatırı sayılır oranda artırılmasını şiddetle talep ediyor. Beklentiler, Hazine yardımı yapılmadan kök aylıkların göreceli yükseltilmesi.
Emekliler ekonomik sorunlarını hükümete bir kez daha duyurmak üzere 10 Aralık’ta Ankara’da Anıtkabir’in yanı başında Anıtpark’ta miting yapacak. On binlerce dar ve sabit gelirli taleplerini yüksek sesle haykıracak.   
Milyonlarca emekçinin kararını merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık’ta yapacak. Dolaylı 10 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücrete yüzde 40-50 zam gündemde.  Hükümetin yerel seçimleri gözeterek emekçi ve emeklinin talebine kayıtsız kalmaması olası. “Asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacak” açıklamaları kuşkusuz masaya damgasını vuracak...