Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Michael Deniz Yılmaz başkanlığında yürütülen "Akalan Kalesi ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırması" çalışması, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün onayıyla başlatıldı. 

REKTÖRLÜK DESTEĞİ 

Samsun'un kültürel varlıklarını belgelemek için yapılan "Akalan Kalesi ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırması" çalışması, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'nın destekleriyle yürütülecek. 

KÜLTÜR VARLIKLARI BELGENECEK

Araştırmanın merkezi, demir çağı yerleşimi olarak bilinen Akalan Kalesi olacak. Araştırmalar; Samsun'un Atakum ve İlkadım ilçelerinde bulunan arkeolojik kültür varlıklarının tespitine ve belgelenmesine yönelik olacak. 

TAHRİBAT DURUMLARINA BAKILACAK

Önceden tespit ve tescil edilmiş kültür varlıklarında da çalışmalar yapılacak. Yapılan çalışmalardan yola çıkarak daha öneceden tespit ve tescil edilmiş kültür varlıklarının mevcut durumları diğer çalışmalarla karşılaştırılarak tahribat durumları ve tahribatlarının ilerlemesi belgelenecek. 

TEORİKTEN PRATİĞE 

Araştırma kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nün lisans ve lisansüstü öğrencileri, yapılan araştırma ile teorik bilgilerini pratiğe dökme imkanı yakalamış olacak. Böylece öğrenmelerini ve bilgilerini pekiştirmeleri için uygun bir çalışma alanı olacak. 

AKALAN KALESİ

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan Akalan Kalesi’nde ilk arkeolojik kazılar, 1906 yılında Müze-i Hümâyun (İstanbul Arkeoloji Müzesi) adına Toduraki Makridi Bey tarafından yapılmıştır. Yapılan bu kazı Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilen ilk arkeolojik kazı olmuştur. Bu tarihten sonraki süreçte ise sınırlı sayıdaki yüzey araştırmaları kapsamında da farklı araştırmacılar tarafından Akalan Kalesi belgelendi. Kale, 350’ye 70 metre ölçülerindeki alanı çevreleyen ve yaklaşık 1 kilometre uzunluğa sahip surlarıyla ön plana çıkan demir çağına ait tahkimatlı bir yerleşim özelliği gösteriyor. İri taşlarla kiklopien tarzda örülmüş surları yer yer 5 metre yüksekliğe kadar korunmuş olmakla birlikte surlar 55-80 derece arasında değişen eğimle inşa edildi. Yerleşimin Batı Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri arasındaki kültürel ve ticari ilişkileri ortaya koyan çanak çömlek bulguları sunması açısından da büyük önem ifa ediyor. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.