OMÜ Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, iç sularda görülen ve istilacı bir tür olan İsrail sazanının popülasyonunun ciddi şekilde arttığını belirterek, bu durumun beraberinde pek çok sorun getirdiğini vurguladı. Polat, israil sazanı gibi istilacı türlerle ilgili ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. 

TAHRİP EDİYOR

İsrail sazanının doğal faunada olan bir tür olmadığının altını çizen Polat şunları söyledi: "Bu türü kimin, ne zaman, hangi şekilde doğal suralarımıza, iç sularımıza bulaştırdığını bilmiyoruz. Bu tür önceleri sadece durgun sularda göl, göletlerde var iken şu anda Türkiye'nin debisi en yüksek olan Kızılırmak ve Yeşilırmak'ta en fazla baskın tür haline geldi. Olmayan bir canlı, ekolojik bir halkaya dahil oldu ise mutlaka yok ettiği, yok etmekte olduğu canlılar var demektir. İstilacı her tür, hangi halkaya yerleşirse, bir o halkadaki benzer, rekabet içindeki canlıları yok eder, ikincisi sırayla diğer halkalara doğru zarar vermeye başlar. Maalesef Türkiye suları için ciddi bir tehdit unsuru israil sazanı olarak adlandırılan Carassius türleri, doğal faunamızı tahrip etmekte, yok etmekte ve göllerimizi balıkçılık açısından çöl haline getirmektedir. Eğer istilacı bir tür, bir habittada var ise doğal türleriniz yok olmaya doğru gider, göç etmeye başlar, o habitatı terk eder. Böyle olunca ne olur, ekolojik dengede bir aksaklık oluşur. Ve ekolojik dengede eksiklik, halkaların koparılması, bir gün sırada insanların da zarar göreceğinin işareti olur."  

"MAALESEF GEÇ KALINDI"

"İstilacı türlerle mücadelenin kısa zamanda, ciddi şekilde yapılması gerekir" diyen Polat, "Bu türün doğal habitatlara nasıl geldi ise habitatlarımızdan çıkarılması için o gayret gösterilmesi gerekir. Meseleye balık ve balıkçılık açısından bakmamak gerekir. Çünkü ekolojik dengedeki bir eksiklik, bozulma bazen telafisi mümkün olmayan, geri dönüşümsüz zararlara sebep olur. Maalesef istilacı türlerin her biri bu etkiyi yapar. Samsun'un iç suları için gerçekten geç kaldık. İstilacı türleri geldiği yere götürecek ya da istilacı balıkların olmadığı bir su sistemini tekrar inşaa etmek gerekiyor. Bunun için yetkililer, gerekli tedbirlerin maksimumunu en kısa zamanda almaları gerekir" diye konuştu.

Haber Kaynak: Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.