Milli Eğitim Bakanlığı, BİLSEM hazırlık adı altında açılan kursları kapatma kararı aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 17.11.2023 tarih ve 89895150 sayılı yazısıyla; 'BİLSEM’e hazırlık adı altında açılan kurslara velilerimizin çocuklarını göndermemeleri yönünde bilgilendirici çalışmaların yapılması, bu adla faaliyet gösteren yerler hakkında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda idari para cezası uygulanması ve bu yerlerin valiliklerce kapatılması talimatını verdi.’
Hadi gelin bu kararın ne kadar doğru olduğunu konuşalım.
Ama önce sadece kursların değil BİLSEM hazırlık kaynaklarının da piyasadan çekilmesi, satışının kaldırılması üzerine de öneri sunalım.
Peki neden?
Bilim sanat merkezleri, özel yetenekli öğrencilerin yapılan grup ve bireysel değerlendirmelerle resim, müzik ve genel yetenek alanlarında desteklendiği kurumdur.
Bilim sanat merkezlerinde:
Sınav sistemi yoktur, not verilmez. 
Proje tabanlı eğitim uygulanır. 
Yaparak, yaşayarak öğrenme esastır. 
Eğitim faaliyetleri alanında uzman öğretmenler tarafından, disiplinler arası yaklaşımla oluşturulmuş eğitim programları bünyesinde gerçekleştirilir.
Bilim Sanat Merkezi’ne kaynaklarla, kurslarla hazırlanan çocukların değerlendirmeleri geçtiği ve Bilsem’e kabul aldıklarını görüyoruz. Bu çocuklar burada eğitim görmeye başladıklarında bir süre sonra akranları, tipik gelişim gösteren çocuklar olmadıkları için orada kendilerini yalnız hissetmeye başlıyor. Kendilerini yetersiz görmeye başlayıp özgüvenlerinin eksildiğini görmeye başlıyoruz. Bu durum da çocuğun bilim sanat merkezine gitmek istememesine neden oluyor.
Ayrıca çocukların bu tür kaynak ve kurslarla değerlendirmeye hazırlanmaları onlarda performans kaygısı yaşamalarına neden oluyor. Ve bu durum gerekli destek ihtiyacı sağlanmazsa sürekli hale gelebiliyor. Ailelerin kendi hırslarının çocuklara yansıdığını daha sık gördüğümüz günümüzde, BİLSEM değerlendirmelerinin bir yarış haline dönüştürüldüğü aşikar. Oysaki normal gelişim göstermeyen, ülkemizdeki dezavantajlı grupta yer alan özel yetenekli öğrencilerin grubuna çocuğunuzu dahil etmek istemek de bu hırsın kurbanı olan çocuklar için oldukça yanlıştır.
İnternet satış siteleri ve kitaplarda sıkça ‘BİLSEM Hazırlık Kitabı’, ‘%100 Kazandıran BİLSEM Kitabı’, ‘Çocuğunuz Bu Kitapla BİLSEM’li Olacak’ gibi pazarlamaların yapılması, ailelerin dikkatini çekmekte ve bu yanlışa sürüklenmelerine neden olmaktadır. Bu tür kaynakların basımının ve dağıtımının da yasaklanması gerekmektedir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki düşünme becerilerini, görsel hafızayı, kısa süreli belleği, üretkenliği ve yaratıcılığı geliştiren bu kaynakların BİLSEM çatısı adı altında değil her çocuğa yönelik etkinlik kitabı olarak değerlendirilmesi daha anlamlı olacaktır.
Son olarak bilim ve sanat merkezleri, ülkemizde çok doğru bir amaç için ortaya çıkmıştır. Çocukların kendi gibi akranlarıyla bir arada bulunduğu, sosyal duygusal gelişimlerinin desteklendiği, kabul gördüğü ortam olan bilim sanat merkezleri, aynı zamanda çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını destekler nitelikte. Çocukların keyifle gittiğini gözlemlediğimiz 'Bilsem’lerin niceliği artmakta, niteliklerinin de geliştirilmesi süreç içerisinde planlanmaktadır... 
Uzman Psikolojik Danışman / Özel Yetenekliler Uzmanı

Tuğçe GÜNDÜZ YILMAZ