Boyu kısalan liglerde gereği yokken ve kamuoyuna yeterli kanıt sunulmadan deneyimli hakemlerin aniden görevden el çektirilmesinin ardından Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) beklenen istifası gerçekleşti.

Tartışmalı kararı Tahkim Kurulu’ndan onay almayınca Ferhat Gündoğdu’nun koltuğunda daha fazla oturamayacağı, baskılara direnemeyeceği sır değildi. Hem en kuvvetli destekçisi Nihat Özdemir, ansızın “Ne haliniz varsa görün” diyerek ceketini alıp gitmişken ne denli göğüsleyebilirdi kendine yönelik salvoları? Birkaç kulüp dışında Kulüpler Birliği Vakfı’nın haberi olmaksızın hakemlerin adeta “Günah keçisi” ilan edilmesi aslında spor kamuoyu tarafından da onay almamıştı.

Tamam hakemler yanlış düdükleriyle her hafta can yakıyor, kuşkulu kararları maçın önüne geçiyor, şampiyonluk yarışı ve küme düşmememe savaşımını oldukça etkiliyorlar. Lakin bu operasyonun uygulama zamanı sezon sonuna yaklaşılan haftalar değildi. Hem el çektirmenin ardından maçları yöneten çok güvenilen “genç ve umut vaat eden” hakemler belirgin hatalarıyla spor gündemine damga vurmadı mı?

Demem o ki, zamansızlık ve ikna edici verilerin ortaya konulmamasından ötürü kabağın Nihat Özdemir ile Ferhat Gündoğdu’nun başına patlayacağı aşikardı. Ve beklenen oldu, istifalar sökün etti. Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabayık ve diğerleri, operasyonun yanlışlığını dile getiren ve yazanların babalarının oğlu değildi. İtiraz liste dışı bırakılma yöntemine ve gereksiz anda yapılmasınaydı.

Öyle ya bu hakemlerin görevlerini ivedilikle sona erdirecek önemli hangi etmen vardı? Varsa idi kamuoyuna açıklanıp kafalardaki karışıklık neden giderilemedi? Hem “öcü” gibi görülen bu isimlerin 8 Mart’a dek yönettikleri maçlara kuşkuyla bakılamaz mı? Bu ve buna benzer çok sorular sorulabilir aslında.

MHK Başkanlığı’na Sabri Çelik’in atanacağı ve 13 hakem ile gözlemcilerin görevine döneceği vurgulanıyor. Eğer gerçekleşirse o hakemlere bir anlamda onurları iade edilecek, maçlarda düdük çalacak. Böylesine bir uygulama bile Ferhat Gündoğdu’nun kararının ne denli yanlış olduğunu gösteriyor.

Haziran ayında seçilecek TFF’nin atayacağı yeni MHK’nın hakemleri elemeden geçirerek, yeni bir yapıya kavuşturması kuvvetle muhtemel. Sezon başında yaparlarsa kimse buna karşı çıkmaz, Tahkim Kurulu’ndan da dönmez. Tabii liste dışı kalacak olası hakemlerle ilgili gerekçelerini de ortaya koymaları kaçınılmaz. Yoksa o kararlar da çok tartışılır, itibar görmez.