2012 yılında sınır koymanın önemini anne babalara ‘Anne babaların, çocukları büyüdükçe sağlıklı denemelere izin verecek kadar geniş, güven sağlayacak ve sorumluluk kazandıracak kadar kısıtlayıcı, ancak sağlıklı gelişimi destekleyecek kadar esnek sınırlara ihtiyaç vardır.’
sözleriyle vurgulayan Mackenzie’yi hatırlarak başlayalım...
Peki anne babalar, bu sınırları koyarken nelere dikkat etmeli?
İlk kuralımız sınırlar konusunda anne ve babanın tutarlı olması. Annenin tamam dediğine baba olmaz derse, burada bir tutarsızlık söz konusu olur ve çocuğun kafası karışır ve sınırı çocuğun kabul etmesi zorlaşır.
Tabii kuralların çocuğun yaşına, gelişimsel özelliklerine göre konulması, çocuğun duygu ve düşüncelerini dikkate alarak ilerlenmesi ve anne babanın bunu çocuğa hissettirmesi, oldukça önemli. 
Çocuklar büyüdükçe sınırlar ve kurallar tekrar güncellenmelidir. Çocuklukta konulan sınırların ergenlik itibariyle tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Daha sonra konulan sınırlar çocuğa açıklanmalı. Aksi halde çocukta direnç görülmesi, inatlaşmaların ortaya çıkması ve aile içerisinde çatışmaların çıkması kaçınılmazdır.
Anne baba, net sınırları belirledikten sonra; çocuğa açıklayıp tutarlı şekilde uygularsa çocuk süreci zamanla kabul edecektir. Başlangıçta çocuk sınırları esnetmek için elinden geleni yapacaktır. Ağlayacak, belkide kendini yerden yere atacaktır. Ancak o esnada onun duygusunu anladığınızı hissettirip ‘bana şu an kızgınsın’ gibi ifadelerle yanında olup daha sonra hem anne hem baba sınırları tekrar hatırlattığında, uzlaşma daha hızlı sağlanacaktır...

Uzman Psikolojik Danışman / Özel Yetenekliler Uzmanı
Tuğçe GÜNDÜZ YILMAZ