Emekli, dul ve yetim,  yakıcı hayat pahalılığında kendilerine bir ölçüde can suyu sağlayacak 8 bin 77 TL tutarında seyyanen artış ile 3 bin TL olarak duyurulan bayram ikramiyesine yeni zam bekliyor. 
İkramiyenin yüzde 50 artışla 2 bin TL’den 3 bin TL’ye çıkarılmasını buruk karşılayan 16 milyon emekli,  aileleri ile gönüllerince bayram geçirebilmek için ikramiyelerin en az 5 bin TL’ye yükseltilmesi istemlerinin yerel seçim öncesi siyasi irade tarafından dikkate alınmasını umuyor.
İlk kez 2018 yılında bin TL olarak ödenen, 2021 yılında 1.100 TL, 2023’te 2 bin TL’ye, bu yıl da 3 bin TL’ye yükseltilen ikramiyelerin yasal düzenleme ile resmileştirilmesi ve bir sisteme bağlanması yıllardır süren tartışmaları ve eleştirileri kuşkusuz azaltacaktır.
Günümüz koşullarında 3 bin TL kabul edilebilir ve içe sinen tutar değil. Hayat pahalılığının en ağır yükünü sırtında taşıyan, 10 bin TL en düşük aylıkla ailesi ile yaşamını sürdürmeye çalışan gariban ve sahipsiz emekliyi oldukça incitti 3 bin TL’lik bayram ikramiyesi.
2018 yılında 1.000 TL ikramiye ile küçükbaş kurban alabilen emekli, 2024 yılında 3 bin TL ile ancak 4.5 kilogram et alabiliyor. TÜİK’in verilerine göre en düşük emekli ikramiyesinin 5.679 TL olması gerekiyor. Bu hesaplamalar dikkate alındığında, 3 bin TL olarak duyurulan ikramiyenin günümüz koşullarına uygun  yenilenmesi kaçınılmaz.     
Bu yıl olası 5 bin TL olarak ödenecek ikramiye tutarının SSK ve Bağ-Kur aylıklarında olduğu gibi her yıl TÜİK enflasyonu doğrultusunda artırılmasına ilişkin düzenleme pekala yapılabilir. Böylelikle bayram öncesi ikramiyeler yıllık enflasyon oranı kadar artar. Emekli, dul ve yetim de eline geçecek parayı önceden bilir. İkramiye zammında, en doğru yöntem ve çözüm budur.
Bayram ikramiyesi, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlarla, şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil yurttaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine ödeniyor.    
Büyük oy kitlesini oluşturan milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlenin, özellikle 10 bin TL aylık alan emeklinin yerel seçim öncesi bir diğer beklentisi aylıklara 8 bin 77 TL seyyanen artışın yansıtılması. Bilindiği üzere Temmuz 2023’te memur maaşına 8 bin 77 TL seyyanen zam yapılmış, daha çok zam bekleyen emekli, dul ve yetim kapsam dışı bırakılmıştı. Milyonlar eşitsizliğin giderilmesi için kendilerine de bu paranın verilmesini ısrarla talep ediyor.  
Seçim öncesi hükümetten emekliye yönelik yeni zam haberlerinin geleceği kuvvetli şekilde dillendiriliyor. Bu savların doğru olup olmadığı kısa sürede ortaya çıkacak.  
Yerel seçim çalışmalarından ötürü TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalarına 2 Nisan’a dek ara vermesi kuvvetle muhtemel. Hükümet emeklinin taleplerini karşılamak isterse ilgili maddelerin bu veya önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek torba yasaya eklenmesi gerekiyor.