Enerji Verimliliği Ödül Töreni'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yaz saati uygulaması ile ilgili," Enerji tasarrufu sağlıyor. Uygulama aynı istikamette devam edecek" dedi.  Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

Ekim ayında yüzde 10'luk doğalgaz indirimi ile Avrupa'da birinciyiz

Haneye en ucuz doğalgaz tedarik eden ülkeyiz. 28 AB ülkesi ortalamasının yarısından daha uygun rakamlar. Sanayide yüzde 27 daha ucuz doğalgaz temin ediyoruz.

Geçtiğimiz sene devreye aldığımız projeler ardından çok hızlı rekor düzeyde kapasite artışları yaptık.

Doğal gaz alanında olduğu gibi elektrik alanında da adımlar atarken hızlı çözümler üretmek için çalışıyoruz.

15 YILDA ÜÇ KATINA ÇIKARDIK

15 senede elektrik alt yapısını 15 yılda üç katına çıkardık. Beylikdüzü, Hadımköy OSB elektrik sorunları için Esenyurt trafo merkezini, Beylikdüzü için de ilave mobil trafoyu devreye aldık. 2018'de devreye alacağımız Yakuplu ve Hadımköy trafo merkezleri ile sorunları çözeceğiz. Çatalca'da bu yıl devreye aldığımız trafo merkezi ile sorunları ortadan kaldırdık.

2015 yılında LNG kapasitesini geçen yılsonunda yüzde 88 artışla 64 milyon metreküpe çıkardık Bu sene hem Ege hem de Marmara'da rekor bir hızla kapasite artırımını gerçekleştirdik. Bu yılsonu 117 metreküpe çıkartıyoruz.

Tüm Türkiye'ye bastığımız gaz kapasitesi günlük 190 milyon metreküpten 225 milyon metreküpe çıktı

Bu yılsonunda 293 milyon metreküpe çıkacak. İstanbul için alternatif enerji kaynaklarını çeşitlendirmeliyiz. Elektrik alanında da benzer adımları atıyoruz, hızlı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Ulusal enerji verimliliği eylem planını bitirdik.

2018 yılını enerji verimlilik yılı olarak ilan ediyoruz. Enerjiye yılda 55 milyar dolar harcıyoruz. Bu konuda taviz veremeyiz.

Bölgenin elektrik arz güvenliğini teminat altına alacak önemleri hayata geçireceğiz.

Çanakkale Boğazı'ndan mevcut çift devre deniz altı kablo geçişini, yanına ek olarak çift devre deniz altı kablo geçişinin ikinci ayağını Nisan'da devreye aldık. Bu da yetmez dedik, üçüncüsünün çalışmaları başladı.

1915 Çanakkale Köprüsü yapılırken aynı anda bunun dördüncü ayağını da gerçekleştireceğiz.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Yaz saati  uygulamasıyla ilgili Danıştay'ın dünkü kararı açıkçası esas yönüyle ilgili hiçbir  etkisi yok. Sadece usulle ilgili kanundaki maddenin geçerlilik süresiyle ilgili  bir husus. Teknik bir konu. Arkadaşlar usulle ilgili düzeltmeyi yapıp birkaç gün  içerisinde bitirip devam edecek. Aynı istikamette devam edeceğiz. Orada bir  problem yok.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BOZDAĞ

Yaz saati uygulamasıyla ilgili Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da bir açıklama yaptı.  Bozdağ: "Danıştay'ın verdiği  karar önemli. Yürütmeyi durdurma kararını verdiği için yürütme durmuş olacak. Hükümet olarak biz yaz saati uygulamasının aynen devam etmesinden yanayız. Bu  noktada da önümüzdeki günlerde gerekli adım atılacaktır. Büyük bir ihtimalle  KHK'ya bu konuda bir düzenleme koymak suretiyle süreç dolmadan önce gerekli yasal  değişiklik yapılacaktır. Yaz saati uygulaması herhangi bir değişiklik olmadan uygulanmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.