Görünen o ki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi 2023 seçimleri, yüz yılın seçimleri olacak.

Genel siyasetle alakalı düşüncelerimi elbette daha sonra dile geçireceğim ama yerel siyaset seçime hazır mı? Bunu konuşmak gerekir.

Özellikle 20 yıldır iktidarda olan AK Parti, birçok seçimden tarihi zaferlerle çıktı. Yalnız son seçimlerde seçmen, liste krizine neden olan adaylardan dolayı, AK Parti'nin Samsun'da TBMM'de temsil edeceği sandalye sayısını düşürdü.

Yaşanan bu gelişmenin ardından AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçmenin Samsun'da ve Türkiye genelindeki bu tavrını, "mesajı aldık" diyerek, değerlendirmesini yapmıştı.

Akabinde yaşanan yerel seçimlerde adayların yine 18 yılda olduğu gibi aynı isimler üzerinden seçildiğini ve mesajın doğru algılanmadıgını anlayan seçmen, birçok şehirde dengeleri değiştirdi.

2023 seçimlerine az bir süre kaldı, yerelde birçok aday isimleri zikrediliyor. Şunu net bir şekilde gözlemlemiş olduk, milletvekilliği için zikredilen isimlerden hiçbiri vatandaş tarafından karşılık bulmadı, seçmen ve parti mensuplarını heyecanlandırmadı.

Anlaşılan seçmen, yerelde 20 yıldır aynı isimler etrafında dönen bu sistemden bıkmış. 

11 milyon üyesi olduğu için övünülen bir siyasi partinin ne yazık ki 20 yıldır hem yerelde hem genelde 1 yeni isim çıkaramaması bu zamana kadar konuşulan en önemli meselelerinden biriydi. Geldiğimiz noktada ise başta belirttiğim gibi yine aynı isimlerin gündemde olması seçmende hayal kırıklığı oluşturduğu gözlemlendi.

Bir kişi üzerinden! Bir dönem il başkanı, bir dönem milletvekili, bir dönem belediye başkanı, sonra tekrar milletvekili, daha sonra tekrar il Başkanı ve tekrar belediye başkanı olunan bir çarktan AK Parti'nin bir an evvel kurtulması vatandaşın içinden, vatandaşla iç içe, yeni yüzlerin, yeni isimlerin, vatandaşı heyecanladıracak kişilerin bulunarak, milletvekiliği için öne sürülmesi elzem bir durum olarak önümüze tekrar çıktı.

Gelelim mevcut konuşulan ve görevi gereği potansiyel milletvekili adayı gösterilme ihtimali olan isimlere. Mevcut görev alan iki milletvekili hariç diğerlerinin adlarının geçmesi dahi seçmen tarafından büyük tepkilere neden oldu. Bu isimlerin bırakın aday olma ihtimalini, şu an konuşulması, gündeme getirilmesi dahi AK Parti'nin kasten, bilerek, alenen ipinin çekilmesi ve AK Parti'nin sandığa gömülmesi için yapılan bir tuzak, bir oyun olduğunun göstergesidir.

Tabi adlarının geçtiği için büyüyen bu tepkiyi görmek için yıllardır ve hala yapıldığı gibi teskilat ve milletvekilliği çalışmalarını il, ilçe teşkilatları ile buluşup dönüp dolaşıp aynı kişilerle fotoğraf çektirerek değil halkın içinde olmak, vatandaşın derdini dinlemek, telefonlarına bakmak, dokunmak, istişare yapmak, çay içmek, sohbet etmek gerek...

Benden uyarması; adı geçen tüm isimleri düşünerek AK Parti yine aynı istikamette yol almaya devam eder, seçmene kulak vermezse büyük değil, çok büyük oy kaybı ile karşı karşıya kalır...

Sevgi ve saygılarımla...