"Osmanlının yönü Batı'dır. Batı'ya gitmektir." tespitinde bulunan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Selçuk Kurtsatar, Osmanlı için Balkanlar'ın neden önemli olduğu sorusuna cevabın Balkanlar'a gidilip Balkanlar gezildiğinde yanıtlanacağını düşünmektedir: 

"Osmanlının mimari, ticari ve siyasi tüm yatırımları Balkanlar'adır. Avrupa üzerinedir. Osmanlı ordusunun büyük bir çoğunluğu Balkanlar'a konumlanmıştır." 

Osmanlı'nın Balkanlar'a yaptığı kadar yatırımın Anadolu'da olmadığını araştıran Kurtsatar, Osmanlı eserlerine Balkanlar'da karşılaşıldığı kadar Anadolu şehirlerinde karşılaşılmadığını gözlemlemiştir: 

"Anadolu'da nadir şeylerle karşılaşırız. Osmanlının tüm yatırımı Balkanlar'adır. Gerçekten yatırım yapmaya değecek topraklar. Osmanlı, Balkanlar'da 800'e yakın cami yapmıştır." 

Kurtsatar ve Önerisi 

Balkan Türkleri'nin anavatanlarına bağlılıklarını değişik belgelerle yazılı kitapların çok iyi anlattığını vurgulayan Selçuk Kurtsatar, şu öneride bulunmaktadır: 

"Balkanlar gerçekten okunmalıdır. Türklük adına Balkanlar'da neler yaşanmış? Bal'ın ve Kan'ın ne olduğunu okumak gerekiyor. Hem Bal hem Kan. Bal ve Kan, nasıl bir arada? Balkanlar'ı okumak lazım. Balkanlar'ı bilmek lazım."   

Mücadeleye Devam 

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kurtsatar, Balkan Türkleri'nin yedi yüzyıldan bu yana Balkanlar'da olduklarına ve ata topraklarına hâlâ sahip çıkma mücadelesi verdiklerine yönelik açıklamada bulunmaktadır: "Soydaşlarımız, büyük bir özveriyle Türk'ün adını yaşatmak uğruna mücadele vermektedirler."