Kabineden emeklinin beklediği ara zam yine çıkmadı. Umutlanan milyonlarca dar ve sabit gelirli şoke oldu.
Gözlerin çevrildiği kabine toplantısında çalışmayan emekliye bir kerelik 5 bin lira tutarında Cumhuriyet ikramiyesi ödenmesi kararı alınırken, emekli olup da çalışanlar bu paradan yoksun bırakıldı. Kasada para yok ki emekli arasında ayrımcılık yapılıyor.
Toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12.2 milyon emekliye ikramiyenin kasım ayının ilk haftasında ödeneceğini belirterek, aylıklarda iyileştirme ve zam için yılbaşını işaret etti.
Buna göre 7.500 liraya talim eden  9 milyon emekli aylık artışı için 70 gün daha bekleyecek. Yani “sabredecek”. Tabii bu sürede geçinebilmek ve ayakta durabilmek adına mucizeler yaratmaya çalışacak. Taban aylığı 7.500 liranın altında olan 5 milyon emeklinin durumu, tam bir facia.
Bakanların açıklamaları doğrultusunda hayli umutlanmıştılar. Umutlar yerini büyük düş kırıklığına bıraktı.  Temmuzdaki yüzde 25 zamma oluşan tepkiler üzerine o açıklamalar yapılmasa gariban emekli, dul ve yetim heveslenmeyecek, üzülmeyecekti. 
Emeklinin gözü doğal olarak şimdiden yılbaşına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yılbaşında gözden geçireceğiz” dediği emekli aylıkları kesinlikle insanca yaşanabilir düzeye yükseltilmeli.  Aksi durumda yaşamın ağır tokadını yiyen emekli, dul ve yetim yeni bir travmayı daha kaldıramaz. 
 Cumhuriyet ikramiyesinin ödenebilmesine yönelik 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik yapılacak. Yasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda en kısa sürede ele alınması bekleniyor. 
Emeklilik aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı (dul ve yetim) alanlar 5 bin liralık ödemeden yararlanacak. Ayrıca SGK’dan aylık almakta olan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören  sivil yurttaşlarla ile bunların hak sahipleri de Cumhuriyet ikramiyesinden yararlanacak.
Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50’si bağlanmış eşe 2.500 lira, yüzde 75’i bağlanmış eşe 3.750 lira ödenecek. Ölen kişiden dolayı eşine ve iki çocuğuna ölüm aylığı bağlanmışsa eşe 2.500 lira, çocuklara kişi başına 1.250 lira ödeme yapılacak. Birden fazla emekli aylığı alanlara tek ödeme yapılacak.
Meclis’te görüşülecek yasa değişikliği ile kimlere  ne tutarda ödeme yapılacağı belli olacak...