Ümraniyespor ve İstanbulspor’un çıkması ile 2022-2023 sezonunda Süper Lig’de 8 İstanbul kulübü mücadele edecek. Süper Lig, bir anlamda İstanbul Ligi’ne doğru evriliyor.
Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın yanı sıra Başakşehir, Kasımpaşa, Karagümrük, İstanbulspor ve Ümraniyespor önümüzdeki sezon Süper Lig’de boy gösterecek. 19 takımlı ligin yüzde 42’si İstanbul takımlarından oluşuyor. Eğer Başkent Ankara'nın tek temsilcisi Ankaragücü 1. Lig’de şampiyon olmasaydı, kuvvetle muhtemel Eyüpspor veya Tuzlaspor’dan biri daha Süper Lig’e yükselecek, İstanbul’un 9 takımı yer alacaktı ligde.
İngiltere Preimer Lig’de Londra’dan 6 kulüp, İspanya La Liga’da Madrid’den 4 takım mücadele ederken, Başkent Ankara’dan salt Ankaragücü’nün Süper Lig’de yer alması oldukça düşündürücü. 
Elbette İstanbulspor ve Ümraniyespor’un başarısını yadsımıyor,  tebrik ediyoruz. Umarım başarılı olurlar. Lakin 3 büyüklerin dışında seyirci sayısı hayli kıt, neredeyse boş tribünlere oynayan 5 takımın lige katacağı coşku tartışılır.
Tuğrul Akşar Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazısında son 4 yılda İstanbul kulüplerinin “Takım harcama Limitleri”nden yüzde 45, toplam gelirlerden yüzde 44 pay aldığını belirtti. Toplam borçlanma kaynaklarının yüzde 78’i İstanbul kulüplerine gidiyor. Yani gelirde, kaynakta ve harcamada İstanbul’un açık ara üstünlüğü var. Bir anlamda Süper Lig’in bütçesi, İstanbul takımlarına akıyor. Bu durum, Türk futbolunda dengesiz ve haksız rekabetin artmasına yol açıyor.       
Böyle bir yapılanmanın olağandışı olduğu aşikar. Zaten Süper Lig’de İstanbul kulüpleri göreceli ekonomik ve finansal desteğe sahip. 3 kulübün dışındaki takımlar ya belediyeler tarafından destekleniyor ya da şirketleşerek sırtını bir sermaye grubuna dayıyor. Bu da sportif haksız rekabetin olduğunu açıkça gösteriyor. Daha acısı makas giderek Anadolu kulüplerinin aleyhine açılıyor.  
Olaya Anadolu kulüpleri açısından baktığımızda, üzücü bir tablo var ortada. Coşkulu taraftarıyla futbolu renklendiren, heyecanlandıran Bursaspor ve Kocaelispor 1. Lig’de küme düştü. Tribün desteğini arkasına alan Samsunspor, Erzurumspor, Denizlispor, Eskişehirspor gibi takımlar yıllardır alt ligde mücadele ediyor.
İzmir’in köklü kulüpleri Göztepe ile Altay bu sezon Süper Lig’e veda etti. Ankara’nın tek takımının yanında futbolun çok sevildiği İzmir önümüzdeki Süper Lig’den yoksun kalacak. Bu durumun sürmesi halinde Anadolu takımlarının boş tribünlere oynama olasılığı kuvvetle muhtemel. Şampiyonluk ve başarının uzun süre gelmeyecek olması, kuşkusuz özverili taraftarın futboldan soğumasına yol açacaktır.
Anadolu kulüplerinin, aleyhlerine olan bu tabloyu iyi irdelemeleri, kendilerini sorgulamaları ve yeniden yapılanmaları kaçınılmaz. Zira onların azalması, hele hele takımlarına son derece tutkulu taraftarın tribünlerden çekilmesi Süper Lig’e ne denli coşku ve renk katar?