Emekliye çok gördüler yüzlerini güldürecek, bir ölçüde soluklanmalarını sağlayacak zamlı ikramiyeyi.

At ile deve değil, sadece 2 bin lira olmasını istedi ve beklediler. Lakin bu parayı bile sakındılar 13 milyon 662 bin emekli, dul ve yetimden.

Can yakan hayat pahalılığı karşısında 1.100 liralık mevcut ikramiyenin en az 2 bin liraya çıkarılmasını umuyordu milyonlarca gariban. Tüm dertlerine deva olmasa bile hiç olmazsa bayram günü ağızlarını tatlandıracak şeker veya çikolata alabilmeyi, ellerini öpecek torunlarını harçlıkla sevindirmeyi öngörüyorlardı. Gerçekleşmedi umutları, hükümetten bekledikleri müjdeli haber gelmedi.

İğneden ipliğe her şeye aralıksız zam yağdığı ve satın alma güçlerinin sürekli gerilediği ortamda, kıt aylıkla geçinmeye çalışan emeklinin ikramiyeye zam beklentisi en doğal hakkıydı. İlk ödendiği 2018 yılından bu yana sadece 100 lira artış yansıtılan 1.100 lira tutarında mevcut ikramiye çoktan niteliğini yitirdi. Bir işe yaraması için en az 2.000 lira olmasını sürekli dile getirdiler.

Her yere para bulunurken, “Hazine’ye 25 milyar lira maliyet getiriyor" gibi gerekçeyle ikramiyelere zam yapılmamasını uygun buldu siyasi irade. Oysa dudak uçuklatan devasa harcamaların yanında 25 milyar lira çerez sayılırdı. İşçiye, memura, emekliye, esnaf ve çiftçiye zam gündeme geldiğinde hep bu “maliyet” sözcüğü anımsanıyor, göze batan gereksiz yere yapılan savurganlıklar unutuluyor. Garibanlar söz konusu olduğunda birden “tasarruf” akla geliyor.

Zaten aylıkları açlık sınırının hayli altında. Hiç olmazsa ikramiyeye zam yapılmasını, bayramı neşe ile geçirmeyi umuyorlardı. Siyasi iradeden gelmeyen müjde heveslerini kursağında bıraktı. 2.000 liralık ikramiye kendilerinden esirgenen emekli bayramı buruk karşılayacak.

SGK verilerine göre 13 milyon 662 bin kişiye emekli aylığı ödeniyor. Bunlardan 9 milyon 321 bini kendi aylığını, 3 milyon 950 bin kişi de dul ve yetim aylığı alıyor. Yılbaşında emekli aylıklarına yüzde 25.48-27.48 arası zam yapılmıştı.

En düşük emekli aylığı yine yılbaşında 2.500 liraya çıkarıldı. Ancak, 1 milyon 266 bin emekli 1.500 lira olan taban aylıkları 2.500 liraya ulaşana dek, 6 aylık enflasyon zammından yararlanamayacak. Bu grup hayat pahalılığının her yeri alev topuna döndürdüğü günümüzde açlık sınırının altında kalan 2.500 lira ile ayakta kalmaya çalışıyor.

İşte bu nedenlerden ötürü bayram ikramiyesinin en az 2.000 lira olmasını bekliyorlardı. Ama gerçekleşmedi, büyük hayal kırıklığı yaşadılar...