Türkiye’nin sağladığı yükseköğrenim burs programları 2012 yılında “Türkiye Bursları” adıyla markalaşmış ve çalışmalar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) koordinasyonunda yürütülmeye başlandı. Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilecek olan Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni korona virüs önlemleri kapsamında online olacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından konu ile alakalı şu açıklama yapıldı: “Türkiye Bursları ile 2012 yılında 42 bin civarında başvuru alınırken, 2020 yılında 171 farklı ülkeden 155 bin 764 başvuru alınarak yıllar boyunca başvuru sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır. Ülkemiz bu yönüyle bölgesinde ve dünyada bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Türkiye Burslusu öğrenciler mezun olduktan sonra dünyanın dört bir yanında bulunan yaklaşık 150 bin kişilik Türkiye Mezunları Ailesi’ne dahil olmaktadır. Bugün 28 ülkede bulunan 29 Türkiye Mezunları Derneği hem mezunlarımızın kendi aralarındaki iletişimin sürdürülmesi hem de ülkemiz ve diğer ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır. “

“Bu yıl düzenlenecek olan mezuniyet töreni bir yönüyle ilk uluslararası dijital mezuniyet programı olma özelliği de taşımaktadır”

YTB tarafından her yıl organize edilen Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’ne daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri, dış misyon temsilcileri ve sivil toplumun katılımı olmuş ve görkemli törenler düzenlenmişti. Bu yıl korona virüs önlemleri kapsamında daha kısıtlı olacak tören hakkında YTB tarafından yapılan açıklamada, “28 Temmuz 2020 tarihinde Ankara Vilayetler Evi’nde açık hava organizasyonu şeklinde düzenlenecek olan 9. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni ise Covid-19 önlemleri kapsamında yaklaşık 50 ülkeden sınırlı sayıda mezun durumundaki öğrencimizin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Bu yıl düzenlenecek olan mezuniyet töreni bir yönüyle ilk uluslararası dijital mezuniyet programı olma özelliği de taşımaktadır. Programa, Zoom uygulaması üzerinden mezun durumundaki öğrencilerimiz, öğrencilerimizin kendi ülkelerindeki aileleri ve dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Türkiye Mezunlarından 500 ile bin arası kişinin online katılım beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, programın Youtube üzerinden yapılacak canlı yayını için Türkiye’deki 15 bin Türkiye Burslusu öğrenciye, 29 Mezun Derneğine ve e-bülten abonesi 60 bin Türkiye mezununa online davetiye gönderilecek. Programda pandemi sürecinde hastanelerde görev alan Türkiye Burslusu Tıp Fakültesi öğrencilerinin yer aldığı bir mezuniyet filmi gösterilecek ayrıca mezun öğrencilerin yurtdışındaki ailelerinden gelen mobil video mesajlar da programda yer alacak.