Özel fırınlarda 12 saatte pişirilen kuzu kelleler baltayla kırılıp sofralarda yerini alırken, yüksek ısıda pişen kelleler baltayla kırılıp ayrıldıktan sonra, göz, dil ve beyin gibi tüm organlarıyla tüketiliyor. Sivas’ta yoğunlukla soğuk kış günlerinde tüketilen kuzu kellenin, sıcak Ramazan günlerinde de alıcı bulduğu belirtiliyor.

re

Sivas’ta yaklaşık 20 yıldır kelle ustalığı yaptığını belirten Eren Sönmez, kellenin Sivas’ın vazgeçilmezleri arasında olduğunu vurgulayıp “Yaklaşık 200 yıl önce büyüklerimiz denemiş, halkımızda beğenmiş Sivas’ta o günlerden bugünlere pişirilir ve yenir. Sivas’a özgür bir gelenektir. Kellenin Ramazan’da iftar sofralarında da ayrı bir yeri var. Kelle bağımlıları var. Genelde sabah kahvaltılarında yenilen kelleyi Ramazan ayında iftar vaki tüketiyorlar. Kelle yaklaşık 12 saatte pişiyor ve piştikten sonra sıcaklığını uzun süre sürdürüyor. Ramazan dolayısı ile kelleleri iftardan sonra fırına verip bir gün sonra öğle saatlerinde satışa sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

er

"HER SABAH YERİM"

Sürekli kelle tükettiğini söyleyen Rıza Bustun ise açıklamasında “Genelde sabah erken saatlerde alınıp yenir ama Ramazan’da iftarda yiyoruz. Benim işim gücüm kelle. Her sabah yerim, Ramazan’da da iftarda yiyorum" ifadesini kullandı.