Samsun'da yaşanan taşkın ve su baskınlarına neden olan yağışlarla ilgili açıklama yapan, inşaat mühendisi Murat Şenel, ilçede bulunan mevcut dere yataklarının binalar ve yollarla üzerinin kapatıldığını öne sürerek, kentin tehlike altında olduğunu iddia etti. 

DENİZDEN TOPLARIZ

Yağan yağmurun taşkın ve su baskınlarına neden olacak debide olmadığını kaydeden Murat Şenel, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada "Dere yataklarının üzerinin kapatılması ciddi tehlike oluşturuyor. Taşkın anında sürüklenecek herhangi bir araç bu derelerin çıkış ağzını kapatırsa, müdahale etme şansımız yok. Örneğin Atakum'da bulunan Türk Gerçeme deresinden 45 metreküplük bir debi geldiğini düşünün. Oradaki herşeyi, araçları denizden toplarız" dedi.

MERT IRMAĞI EL BOMBASI GİBİ

Mert Irmağı için de ciddi uyarılarda bulunan İnşaat Mühendisi Murat Şenel, bu bölgede yağmur suyunun denize dejarj kısmında bulunan köprü ayaklarının birbiriyle uyumsuz olduğunu ve bariyer görevi gördüğünü söyledi. Yüksek debili bir yağmur yağışında Mert Irmağı bölgesinde bulunan yapıların havaya kalkacağını kaydeden Şenel, "Mert Irmağı pimi çekilmiş el bombası gibi. Denize deşarj kısmındaki köprülerin ayakları birbirine uyumsuz olduğu için bariyer görevi görüyor. Yine Canik ilçesinde Kuzey Yıldızı TOKİ'nin önündeki köprü, nehrin içerisine doğru iniyor. Bu da bariyer görevi görüyor. Ayrıca Şehir Hastanesi'nin atıkları çevre yolu kenarında, Mert Irmağı kenarına yığılmış vaziyette. Bu da taşkın anında ciddi problem yaratacaktır. Ciddi bir taşkın gelirse Mert Irmağı'nın orada bulunan yapılar yerle bir olur. Orada ciddi sorun var" diye konuştu.

TRAMVAY İÇİN DUVARLAR YAPILDI

Tramvayın üzerinden geçtiği Baruthane Deresi'nin da adı gibi barut fıçısı olduğunu kaydeden İnşaat Mühendisi Murat Şenel, bu hat üzerinde 450 metre dolgu bulunduğunu ve tramvay için yapılan duvarların yağmur suyunun denize akışına engel olacağını vurguladı.

DERELERİN ÜZERİ KAPATILMIŞ

Samsun'un taşkın ve su baskınları ile ilgili ciddi tehlike altında olduğuna işaret eden Şenel, şöyle konuştu:

"Kürtün Irmağından, DSİ 71. Şube Müdürlüğü'nün olduğu bölüme kadar olan kısımda, yağmur kolektörleri yetersiz ve çıkış ağızlarının sık sık kapanma riski var. Yine DSİ 71. Şube Müdürlüğü ile DSİ cami arasında Türk Gerçeme deresi var. Bu derenin üstü denize kadar kapalı. Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurt binaları ile DSİ arasında Küçüğün Deresi bulunuyor. Orası da yer altına alınmış vaziyette. Bu tür kapalı kesitler ciddi risk oluşturur. Taşkın anında sürüklenecek herhangi bir araç yer altında kalan bu derelerin çıkış ağzını kapatırsa, müdahale etme şansımız yok. Dere yatakları kontrolsüz şekilde imara açılıyor. Örneğin Sazak Deresi. Taşkın kontrol tesisleri henüz tamamlanmadı ama buralar da imara açılmak isteniyor. Atakum'daki büyük derelerin üzerlerinin kapalı olduğunu görüyoruz. Alt yapıda çıkış ağızlarının kapalı oluşu geriye doğru su birikmesine ve şişmeye neden oluyor. Ayrıca Yusuf Ziya Yılmaz Otagarı'nın olduğu yerde de ciddi bir taşkın tehlikesi var. Burada da bir dere var. Otogarın yanından geçiyor. Burasıda beton ve karayolu ile kapatılmış vaziyette."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.