CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in HDP’ye yönelik sözleri, Millet İttifakı bileşenleri CHP ile İYİ Parti arasında fırtınalar kopardı.
Tekin’in katıldığı televizyon programında bir soruya “CHP iktidarında HDP’ye bakanlık verilebilir” şeklindeki yanıtı, İYİ Parti tarafından sert tepki ile karşılandı. İddialara göre, program sunucusu yayın öncesi Tekin’e bu yönde soru soracağını bildirmiş. CHP’li vekil de sakınca olmadığını söylemiş. 
Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı’nın köşesinde yazdığı gibi Tekin önceden soruyu öğrenip, ona göre yanıt verdiyse vahim olduğu kadar hiç etik değil. Bursalı, bunu köşesinde yazalı 5 gün oldu. Tekin’den hala yanıt gelmediğine göre demek ki danışıklı soru savı doğru.
CHP ile İYİ Parti arasında gerginliğe yol açan konuya dönersek, Gürsel Tekin’in o sözleri çok gereksizdi. Bir anlamda zevzekliğinin sonucu Millet İttifakı’nın büyük bileşenleri arasında hiç yoktan sorun yarattı. Parti yetkili organında görevi olmayan, sade vekilin Genel Başkan veya üst yönetimin onayı olmadan böylesine duyarlı konuda söz söylemesi, parti disiplinine aykırıydı. O soruya “ Parti yönetiminin bileceği ve alacağı karar” der geçiştirirdi. Lakin sazan gibi atladı o soruya.  
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basına kapalı Parti Meclisi toplantısında bu sözlerin Gürsel Tekin’in kişisel görüşü olduğunu, partiyi bağlamadığını bildirerek, sorumluluğun vekillerinde olduğunu ima etti.
İYİ Parti ve Meral Akşener’in fikri yapısı ve dayandığı tabandan ötürü HDP’ye karşı soğuk ve mesafeli olduğu gerçek. Zaman zaman parti yönetiminden bu partiye yönelik sert açıklamalar yapıldığı aşikar. Hal böyle iken Gürsel Tekin’in CHP yönetiminin onayı olmadan dile getirdikleri doğal olarak iki parti arasında neden oldu.
Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener, sağduyulu yaklaşım ve tutumları ile gereksiz oluşan gerginliği ortadan kaldıracaktır. Önümüzdeki günlerde bir araya gelecekleri ve sorunu soğumaya bırakacakları belirtiliyor.
Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olmayı amaçlayan, bu yolda epey mesafe kat eden Kemal Kılıçdaroğlu, kuşkusuz yapıcı tavrı ile büyük ortağının içini hafifletecektir. Çünkü ortak aday gösterilmesi Meral Akşener’in elinde. İYİ Parti lideri “evet” demezse ortak adaylığı çok zor. 
Önemli potansiyeline sahip HDP, seçimlerde hiçbir zaman göz ardı edilmemeli. Tabanının yerel seçimlerde kullandığı oylarla siyasetin ne denli önemli aktörü olduğunu gösterdi. Ancak İYİ Parti’nin de HDP’ye yönelik kırılamayan katı tutumu mevcut.
Eğer ortak aday gösterilirse Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir yanda İYİ Parti’nin duyarlılığı diğer yanda HDP’nin oy potansiyeli gerçeği karşısında izleyeceği yöntem merak konusu. 14 Mayıs 2023’te yapılması beklenen erken seçime dek siyasette çok sürprizlerle karşılaşılacağı sır değil. İzleyip göreceğiz...