Emekliler ve memurlar, 4 Temmuz'da maaşlarına yansıması beklenen oranı merak ediyor.4 Temmuz'da açıklanacak enflasyona göre kim ne kadar zam alacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar artış alırken memurlar ve memur emeklileri de toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alacak. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, mayıs ayı enflasyonu yıllık bazda beklentilerin altında yüzde 73,50 düzeyinde gerçekleşirken, 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 oldu. Böylece TÜİK verilerine göre, emeklinin 5 aylık enflasyon farkı yüzde 35,64 oldu. Peki Temmuz ayında kime, ne kadar zam yapılacak? İşte haberin ayrıntıları... 

MAAŞLARDA YÜZDE 40 ARTIŞ

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarının altıncı dönem toplu sözleşmesine göre belirleniyor. 2022 yılının ikinci 6 ay zammı yüzde 7, bir de enflasyon farkı var. Şu anda 5 aylık tüketici fiyat endeksinde oluşan enflasyon rakamı yüzde 35,64 ama hesaplamalarda yaklaşık olarak enflasyon farkını yüzde 28,14. Yüzde 35,64'lük bir zam haziran ayı hariç olmak üzere  Merkez Bankası'nın da enflasyon tahmini 3,77. Eğer bu tahmin gerçekleşirse yüzde 40'a yakın bir zam olma ihtimali yüksek

İŞÇİ VE BAĞKUR EMEKLİLERİ

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de son 6 aylık TÜFE oranına göre zam alıyorlar. Onlarda da yüzde 35,64'lük bir zam almış durumda. Merkez Bankası'nın yüzde 3,77 beklentisinin de yansımasyla yine yüzde 40'a yakın olacak. 

4 TEMMUZ'DA ZAM NETLEŞİCEK

Bakan Bilgin, maaşlarla ilgili temmuz ayını işaret etmişti.

BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE ZAM OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının işaret ettiği 4 Temmuz zamlarının içinde asgari ücretlilerde bulunuyor.Yapılabilecek ilave zamlar masada görüşülüyor. 


SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.