Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) büyük savlarla hayata geçirdiği operasyonun çok da işe yaramadığı, geçen hafta yaşanan belirgin hakem hatalarıyla net olarak görüldü.

Spor kamuoyunda deprem etkisi yaratan 13 deneyimli hakemin liste dışı bırakılması kararının ardından 40 gün geçmesine karşın, ne hatalar azaldı ne can yakan düdük sayısı geriledi ne de kulüplerin yakınmaları dindi. Aksine sonucu etkileyen kural hataları yaşandı, ilginç hakem atamaları gerçekleştirildi.

Oysa MHK operasyonu görevlendireceği genç isimlerle saç baş yolduran hakem kararlarının en aza ineceğini, hakem kadrosuna dinamizm kazandırılacağı minvalindeki gerekçesiyle savunmuştu. Lakin 8 Mart’tan bu yana geçen süreçte güvenilen isimler başarılı olamadığı gibi, eski tas eski hamam örneği tartışılacak kararları ile kulüplerin hedefi haline geldi.

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun prensleri arasında yer alan Zorbay Küçük’ün Trabzonspor-Beşiktaş karşılaşmasında Kara Kartal’ın aleyhine kural hatasına yol açan kararı, yıllar sonra anımsanacak türden. Yine çaldığı yanlış düdüklerle birçok kulüp tarafından “istenmeyen hakem” haline gelen Ali Şansalan’ın Çaykur Rizespor- İttifak Holding Konyaspor maçında gösterdiği veya göstermediği kartlarla son derece başarısız yönetimi, MHK’nın güvendiği dağlara kar yağdığının ve umutların boşa çıktığının açık göstergesi.

Kuşkusuz aynı hatalar alt liglerde de olanca hızı ile sürüyor, çok takımın canı yanıyor yanlış düdüklerden ötürü.

Hal böyle iken arkasında durduğu Nihat Özdemir’in istifası ve Tahkim Kurulu’nun hakemlerin ihracını haksız bulan kararına karşın Ferhat Gündoğdu başkanlığındaki MHK, istifa sözcüğünü anımsamıyor veya anımsamak istemiyor. Lakin kulüplerin yakınmaları ve baskılarını ne denli göğüsleyebilir.

Şampiyonun hemen hemen belli olduğu, yarışın Avrupa kupalarına katılma ve küme düşmemeye odaklandığı Spor Toto Süper Lig ile TFF 1. Lig ve alt liglerde olası hakem hataları mahalleyi oldukça karıştırır.

Madem görevini sürdürmeyi istiyor Ferhat Gündoğdu, boyu kısalan liglerde daha tartışılacak sonuçlara yol açmamak için Tahkim Kurulu’nun onaylamadığı kararında daha fazla direnmeyerek yılların deneyimli ve usta 13 hakemine kalan haftalarda maç vermeli. Zira çok güvendiği “genç ve umut vaat eden” hakemler beklentilerini karşılamadı, sahada tel tel dökülüyorlar.

İsviçre Futbol Federasyonu'nun göreve çağırdığı Cüneyt Çakır gibi marka isimler kolay yetişmiyor...