Samsun Büyükşehir Belediyesi Toplantısı'nda gündeme gelen Saathane Meydanında bulunan ve üzerine beton dökülen tarihi kale kalıntıları ile ilgili SMG'ye açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan ile MHP'li meclis üyesi Cemalettin Kola, bölgenin cam fanusla kapatılarak, turizme kazandırılması önerisinde bulundu. 

"SAHİP ÇIKILMALI"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan toplantısı 1. birleşiminde Saathane Meydanı'nda bulunan ve üzeri betonla kapatılan tarihi kale kalıntıları ile ilgili CHP Grup Başkan vekili Atila Tekcan soru önergesi verdi.
Tekcan, önergesinde Saathane Meydanı'nda yapılan çalışmalara, kale kalıntılarının üzerinin cam fanus ile kapatılacak şekilde proje hazırlandığını ve buna göre onay alındığını kaydederek, "Saathane Meydanı'nda Danişmentliler zamanında 1192 yılında yapıldığı belirtilen kaleye ait kalıntılar bulunmuştur. 830 yıllık bu kalıntıların üstleri de camla kaplanarak hem koruma altına alınacağı hem de turizme kazandırılacağı yetkililer tarafından açıklanmıştı. Saathane Meydanı'nda 'koruma altına alamayız, çöpleri temizleyemeyiz, bakımını yapamayız' gibi gerekçelerle cam fanus ile kaplama yapmayıp onun yerine kolay işi seçip kentin tarihinin üstüne beton dökmek kentin hafızasına, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmamak anlamına gelmektedir. Ayrıca Saathane projesinin esas çıktısı olan turizm potansiyeline de aykırı bir durum oluşmuştur" dedi.

TEKCAN SORU YÖNELTTİ

Tekcan, meclis toplantısında gündeme getirdiği kale kalıntıları ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne şu soruları yöneltti: "Saathane Meydanı'nda bulunan tarihi kalıntıların tekrar gün yüzüne çıkması cam fanus ile korunması hususunda bir çalışmanız var mıdır? Kale kalıntılarının üstüne beton dökülüp kapatılmasında ki amaç nedir? Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kale kalıntılarının bakımını, onarımı, temizliğini yapacak kapasitesi ve yeteneği var mıdır?"

"TURİZME KAZANDIRILMALI"

MHP'li meclis üyesi Cemalettin Kola ise alanın turizme kazandırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bugün gündeme gelen CHP'nin sormuş olduğu bir soru var. Bu soru Saathane Meydanı'nda bulunan kale kalıntılarının kapatılması. Cam fanus içerisine alınarak turizme kazandırılmasıyla ilgili bir çalışma olması gerekir. Şehrimize gelen turistlerin gezip görmesi Samsun halkının faydalanması gereken bir yer. Bildiğim kadarıyla burası sadece Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğu altında bir yer değil. Eğer Turizm İl Müdürlüğü de buraya ortaksa, ortak bir karar alınıp bunun uygulanması gerekir. Büyükşehir Belediyesi tek başına karar alıp bunu yaptıysa yanlış olmuştur. CHP'nin sormuş olduğu soruların cevap bulması gerekiyor. Bu konuların açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Samsun'a gelen turistlerin çok fazla gezip görebileceği yerler yok. Böyle bir imkan bulmuşken neden bunun üzerini kapattık. Bunu çok doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Mutlaka açıklığa kavuşturulması gereken bir konu."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.