SGK, yayımlamış olduğu uyarıda 26 Ağustos tarihine kadar zorunlu olan meslek kodunu girmeyenler için ceza geleceğini bildirdi. İşverenlerin 26 Ağustos tarihine kadar verecekleri beyannamelerde meslek kodunu doğru girmekle yükümlü olacak. Aksi durumda her çalışan için ceza ödenecek. Yapılan bu uygulamayla her meslek için asgari ücret üzerinden prim ödenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

YENİ DÜZENLEME YAPILDI

Sosyal Güvenlik Kurumu, konuyla ilgili yeni bir uyarı yayımladı. Yapılan uyarıda 15 Temmuz 2016 tarihli 6728 sayılı Kanunla, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri için yeni düzenlemeye gidildiği belirtildi. Yapılan düzenlemeye göre artık sigortalı olarak çalışanların yatıkları işlere uygun meslek ad ve kodlarının doğru bir şekilde bildirilmesi gerekiyor. Düzenlemeye uymayanlar, gerçeğe aykırı her bir bildirim için asgari ücretin onda biri kadar ceza verileceği ifade ediliyor.

UYARI METNİ

Konuyla ilgili SGK'nın yayımladığı uyarı yazısında şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye genelinde muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulamasına 01.07.2020 tarihinden itibaren geçilmiş olup, bu döneme ilişkin bildirimlerin 26.08.2020 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Yapılacak olan bildirimlerde sigortalıların meslek adı ve kodu bilgilerinin gerçeğe aykırı bildirdiği tespit edilen işyerleri için, aylık asgari ücreti geçmemek üzere, meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Bu çerçevede yapılacak olan bildirimlerde yukarıda bahsi geçen hususların dikkate alınması işverenlerimize önemle duyurulur"