1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren paralı poşet uygulaması ile poşet kullanımı yüzde 70 azaldı. Peki, Samsunlular poşet uygulamasını nasıl değerlendiriyor? İşte aldığımız yanıtlar:

POŞETLER HEP YASAKLANMALI

Kemal ÖZTÜRK: Ben bu uygulamayı yanlış buluyorum. Parayla satmak yerine, poşetlerin yasaklanmasını isterdim. Poşet parayla satılınca çevre kirlenmiyor da parasız satılınca mı çevre kirleniyor? Poşet madem zararlı, hep yasak olsun.

KAYBEDEN HEP VATANDAŞ

Hüseyin SERDAROĞLU: Uygulama hiç iyi gitmiyor. Aldığımız ürünlerin içinden zaten poşet parasını alıyorlar. Biz de tekrardan para vermiş oluyoruz. Bizim için bir faydasının olduğunu da düşünmüyorum. Paralı olduğu zaman sıkıntı olmuyor da parasız olduğunda neden bu kadar çok sıkıntı oluyor? 

AMAÇ PARA KAZANDIRMAK

Yusuf BAL: Bu uygulamayı pek uygun bulmuyorum. Bence alışveriş merkezlerine para kazandırmak için yapılan bir uygulama. Bana kalsa yapılan alışverişlerde bir poşetten fazla vermemek şartıyla uygulamayı devam ettirebilirler. Eğer bu şekilde olursa daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Zaten bir anda bu uygulama gelince vatandaşta zor durumda kaldı.

MARKETLER PARA KAZANIYOR

Zeki DEMİRTAŞ: Paralı aldığımızda çevre kirliliği olmuyor, parasız aldığın zaman çevre kirliliği oluyor. Tek amaçları marketlere para kazandırmak. Ben markete giderken elimden geldikçe yanımda poşet götürmeye çalışıyorum. Anlık bir durumda, poşet üzerimde olmadığı zaman mecbur almak zorunda kalıyorum. 

POŞETİ YOK ETMELİYİZ

Nermin HAZER: Poşetin paralı olması bir şey değiştirmiyor. Poşeti yok etmek önemli. Her yer poşetle dolu, poşetler yok edilmediği sürece paralı olması çok gereksiz. Ben markete bez çantayla geziyorum, gerektiği zaman onu kullanıyorum. 

MİLLET UYANMALI

Sezin HAZER: Bu küçük bir kıvılcım, milletin uyanması için de ufak bir adımdır. Herkes örgütlense bununla ilgili tepkisini ortaya koysa, daha farklı sonuçlar elde edilecek. Çünkü bu bir poşet evet ama bunun akabinde farklı şeyler var. Biz, tepki gösteriyoruz ama daha farklı şekilde tepkimizi göstermemiz gerekiyor diye düşünüyorum.

BÜYÜK OYUN

Murat MESCİ: Bu uygulama, büyük firmalar için yapılmış bir oyun. Küçük bakkallar hiçbir şekilde poşet almıyor ama zincir marketler bu uygulamayı sürdürüyor. Ben bu uygulamayı asla kabullenmiyorum. Asla poşete para vermem, gerekirse elimde taşırım. 

GURUR DUYDUM

Yakup BOĞ: Çevre kirliliğinin azalması açısından uygulamayı iyi buluyorum. Devamında inşallah daha iyi olur. Vatandaşlar da uygulamaya alıştı, Ben de bu durumdan gurur duyuyorum. 

BAŞKA BİR ÇÖZÜM GELMELİ

Mustafa ÖZKAN: Bu durumdan memnun değilim. Eşim anlık bir şey istediği zaman zor durumda kalıyorum. Sonuçta yanımızda poşet taşımıyoruz ama çevre kirliliği açısından güzel bir uygulama. Buna başka bir çözüm getirilirse, çok daha iyi olur diye düşünüyorum. 

ÇEVRE DUYARLILIĞI YOK

Erol SEVİNÇ: Vatandaşta çevre duyarlılığı yok. Eğer poşeti paralı alırsak sokağa atmayız, düşüncesini doğuruyor. Tabi ki paralı olması bizim için çok da iyi değil. Ben markete giderken poşet götürmüyorum. Teklif ettiklerinde gerek duymadığımı elimde götürmek istediğimi söylüyorum. Ama hanımefendilerin yanlarında file veya poşet götürdüklerini düşünüyorum. 

Hande ONAT – Ebru ÖZTÜRK