Mevcut durumda marjinal fonlama oranı yüzde 9.25, borçlanma faizi yüzde 7.25, politika faizi ise yüzde 8’de tutuldu. Bankaların sıklıkla yönlendirildiği geç likidite penceresi faizi ise yarım puan artırılarak yüzde 12.25’e yükseltildi.

İşte Merkez Bankası’nın açıkladığı Para Politikası Özeti’nin tamamı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talepte kısmi bir iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. Yakın dönemde risk iştahında gözlenen artış maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

‘POZİTİF KATKI SAĞLAYACAK’

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, Merkez Bankası faiz kararıyla ilgili olarak GLP kararının konsensüs beklentilere kıyasla biraz sınırlı da olsa daha temkinli bir yaklaşımı yansıtması nedeniyle, TL'nin değeri ve ilk piyasa etkileri açısından pozitif katkı sağlayacağını düşündüklerini iletti. Foreks’e değerlendirmelerde bulunan Gürcan, “Bizim beklentilerimiz ve piyasadaki beklentilerin önemli bir bölümü TCMB'nin bugünkü toplantısında herhangi bir faiz değişikliğine gitmeyeceği yönünde olsa da bazı analistler/kurumlar GLP Borç verme faizinde önceki toplantılarındakine benzer bir ayarlama yapılabileceğini
değerlendirmekteydi. Kararın konsensüs beklentilere kıyasla bir sınırlı da olsa daha temkinli bir yaklaşımı yansıtması nedeniyle, TL'nin değeri ve ilk piyasa etkileri açısından pozitif katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.” dedi.

‘ENFLASYON RİSK YARATIYOR’

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan para politikasında daha fazla sıkılaşmanın düşündürücü olduğunu fakat enflasyonun da risk yaratığını belirtti. İşte Erkan’ın açıklamaları: Para politikasında marj halen iki yöne doğru da sınırlıdır. Yani daha fazla sıkılaşma Merkez Bankası'nı düşündürecektir, bir yandan da enflasyon görünümü risk yaratmaya devam etmektedir. Enflasyon ve büyümede kalıcı ve sürdürülebilir iyileşme açısından bir yandan makroihtiyati tedbirler kısa dönem için, yapısal reformlar da uzun dönem için devreye sokulması gereken bir durumda.

Mevcut ortamda para politikasında sıkı duruştan taviz verilemez, çünkü kurlar böyle bir durumda hızlı şekilde yükselir. Merkez Bankası'nın politika açıklamasında ve Sn. Murat Çetinkaya'nın hem ABD'deki sunumda, hem Türkiye'de yaptığı konuşmada “enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceği” ifadesinin altını çizmiş olmaları önemli bir detay. 28 Nisan'daki Enflasyon Raporu Sunumu'nda da benzer mesaj verilecektir.

3.55 ÖNEMLİ BİR DESTEK

Analist Gizmen Nalbantlı Merkez Bankası’nın faiz kararını şöyle yanıtladı: Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini 50 baz puan artırarak, 50 gün sonra yapacağı toplantı öncesi kendine alan yarattı. Enflasyon %12'ye doğru yükselişine devam edecek. Enflasyondaki yükseliş ile birlikte sıkı para politikasına devam eden Merkez Bankası, iyileşme görene kadar sıkı duruşu devam ettirmeli. Ancak geç likidite penceresi ile enflasyon beklentilerini çapalama konusunda ne kadar başarılı olunacak bu soru işareti.

Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini %11.49'a yükseltmesi sonrası bankaların mevduat faizleri %12'den %14.50 seviyesine yükseldi. Bankalara %90 GLP, %10'da gecelik marjinal fonlamadan para veren Merkez Bankası, Swap penceresi ile parayı %11.75'le alıyor. Merkez Bankası'nın alış faizi ise 7.25. Yani politika faizinde yükseliş yapmamak için karışık bir para politikası uygulanıyor. Politika faizi enflasyonun üzerine çıkarılsa hem Türk Lirası hem de enflasyon beklentileri için daha olumlu bir adım olacağını düşünüyorum.

Kararın piyasada olumlu karşılandığını Türk Lirası'nın değer kazandığını görüyoruz. %11.75'ten %12.25'e yükselen geç likidite penceresini faizi sonrası fonlama maliyetinin hemen yükselmesi beklenmemeli. Merkez Bankası Yarin bu alanı hemen kullanmayabilir. Kurda 3.55 bölgesinin önemli bir destek olduğunu buradan dolara talep gelebileceğini düşünüyorum. Ancak anlamlı bir yükseliş için 3.60 seviyesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz.

HANGİ FAİZ NE ANLAMA GELİYOR?

Gecelik borç alma faizi: MB’nin piyasada fazla likidite olduğu durumda taahhüt ettiği asgari faiz. Şu anda pratikte neredeyse hiç kullanılmayan bir oran.

Haftalık repo faizi: Normal şartlarda MB’nin ana fonlama aracı ve faizi. Geçen hafta içinde MB bu orandan sağladığı fonlamayı sıfırladı.

Gecelik borç verme faizi: Bankaların fonlamanın yeterli kalmaması durumunda başvurdukları gecelik fonlama faizi.

Geç Likidite Penceresi: Piyasadan borç bulamayan bankaların kullandıkları fonlamanın faizi. MB son uygulamaları ile bunu da faiz koridoruna dahil etti.