Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Op. Dr. Ahmet Aydemir, "Sattığımız ürünü yerine koymak için ürettiğimizde daha pahalıya mal ediyoruz" dedi.

24-mediküm (1).jpg

'DEĞERLİ HALE DÖNÜŞTÜ'

Sektörde imalatta kullanılan titanyum, alüminyum ve çelik gibi ürünlerin altın ve gümüş gibi değerli hale dönüştüğünü söyleyen Aydemir, "Hammadde fiyatlarına baktığımızda son bir yılda titanyum yüzde 70 oranında arttı. Yine birçok hammaddenin fiyatı yüzde 100 oranında artış gösterdi" dedi.

24-mediküm (2).JPG

'NAKLİYAT 5 KAT ARTTI'

Geçen yıl bir konteyner ürünün 2 bin dolara getirildiğini ifade eden Aydemir, "Şu an 10 bin dolara getirebiliyoruz. Nakliye ücretleri 5 kat arttı. Sattığımız bir ürünü yerine koyabilmek için tekrar ürettiğimizde, mal ettiğimiz fiyat sattığımızın üstünde oluyor. Hammadde fiyatları son altı ayda yüzde 50 artarken, son bir yılda dolar bazında yüzde 100 arttı" diye konuştu.

24-mediküm (3).jpg

'KÜRESEL EKONOMİ DEĞİŞİYOR'

Tıbbi aletler sektöründe, imalatta yüzde 70, ürün ithalatında ise yüzde 85 dışa bağımlı olduğumuzu hatırlatan Aydemir, "Parlatma taşı, kesici yağ, kesme sıvısı ve zımpara gibi birçok üründe dışa bağımlıyız. Neredeyse tüm ürünleri ithal ediyoruz. Şu an piyasalar önünü göremediği için, kendi tedbirlerimizi alıyoruz. Küresel ekonomide bir şeylerin değişeceği gözüküyor. Dijital paraya talep artabilir" dedi.

SAMSUN LOJİSTİK ÜS OLABİLİR

Dünyada yaşanan ekonomik krizin fırsata çevrilebileceğini de sözlerine ekleyen Aydemir, "Türkiye'nin, Avrupa'ya olan yakın konumu, lojistik maliyetleri aşağı çekiyor. Yine ülkemizde imal edilen kaliteli ürünler ilgi çekiyor. Yaşanan ekonomik kriz bu anlamda fırsata çevrilebilir, Samsun bu anlamda lojistik üs olabilir" ifadelerini kullandı.

Ercan ÜSLÜ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.