Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı televizyon programında döviz ve altına yatırım ile ev ve araba alacaklarla ilgili açıklama yaptı. İşte Memiş'in o açıklamaları:

altin-aa-1553624.jpg

"İNSANLARIN SORGULAMASI GEREKİYOR"

"Dolar, bugün bu kadar değer kazanırken onun karşısında en fazla ne değer kaybediyor. İnsanların bunu sorgulaması gerekiyor. Ne değer kaybetmişse ona yatırım yapılmalı bence. Bir şey zirveyi yakalamışsa o satım pozisyonudur. Bir şey değer kaybetmişse o da alım pozisyonudur. Dolar, tırmanırken; Dolar/Euro paritesi geriledi. Mesela İngiliz Sterlin'i de sert bir şekilde geriledi. Bunları gözden kaçırmamak gerekiyor."

house-in-human-hands-PU3J497-min-950x900.jpg


ALTIN VE DOLARDAKİ DURUM

"Gram altın yükselince herkes kuyumculara gidiyor, dolar artınca herkes dolar alıyor. Ama çok büyük bir tuzak var. Malı alırken kazanmak gerekiyor. Her ne kadar Fed'in Mayıs'ta 50 baz puanlık bir faiz artırımını yapacağı konuşulsa da ben şüpheli bir şekilde çekerim kendimi kenara. Dolar, aşırı değer kazandı.'Ev ve araba almak için param var. Eğer altın veya dövize yatırım yaparsam üzerine biraz daha koyar öyle alırım' demek yanlıştır. Dolardan yükseliş bekliyorsak ev fiyatları da artacak demektir."

kapak_133618.jpg

2. EL ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

"Araba almaya ihtiyacınız varsa alın ama şunu da unutmayın. 'Bayramdan önce fiyatlar artacak, memlekete gideceğiz geleceğiz sonra da arabamızı satacağız' böyle bir ekonomi yok. Bu hikaye eskide kaldı. Şimdi dövizde ben yukarı yönlü yükselişler öngörüyorum. Dolayısıyla ithal ettiğimiz araba fiyatlarında bir artış olacaktır. Ortada bir tedarik problemi yok ama bir balon oluşturuyorlar. İnsanlar kendine sormalı "Ben bu araçlara bu kadar para vereceğim. Ama ne kazanacağım. Benden ne alacak ne götürecek?"

MAYIS AYI İÇİN UYARDI

Nisan ayında altın, dolar uçacak hikayelerini rafa kaldırın. Zaten bir tuzak vardı işledi. Yüksekten herkese aldırdılar. Yüksekten alan kaybetti. Nisan ayında ben döviz ve emtia tarafında düşüş öngörümü devam ettiriyorum. Ama gelen tehlikeler o kadar büyük ki, dolayısıyla da Mayıs ayında şirket iflaslarını daha sık göreceğiz. Küresel anlamda Mayıs ayında bir çatlak, bir rüzgar gelme ihtimalini çok kuvvetli görüyorum. Nisan ayında bu gördüğümüz düşüşler bence son düşüşlerdir.

"SAKIN BORÇLANMAYIN"

Döviz geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın. Altın geliriniz yoksa altınla borçlanmayın. Eğer döviz ve altınla borçlanıyorsanız geriye ödeme durumunda 2-3 katına ödeme durumunda kalabiliyorsunuz."

SAMSUN HABERLERİ İÇİN GÖZ ATIN.