Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ortaöğretime geçiş  sınavına ilişkin değişikliklerin en kısa zamanda Bakanlar Kuruluna sunulacağını  ve kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.


Yılmaz, Mecliste basın mensuplarının  sorularını yanıtladı.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına ilişkin  çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, çalışmalar tamamlanınca  açıklanacağını ifade etti.

Açık uçlu sorulara ilişkin muhalefetin eleştirilerinin anımsatılması  üzerine Yılmaz, analiz yapabilme, kritik düşünebilme yeteneğini kazandırabilmek  için bu soruların  gerektiği konusunda eğitim uzmanlarının aynı fikirde olduğunu  söyledi.

Uzmanların, açık uçlu soruların eğitimde kaliteyi artırmak için aranan  sorulardan olduğuna işaret ettiğini aktaran Yılmaz, "Dünya nereye gidiyor?  Finlandiya ne yapıyor? Herkes artık açık uçlu sorulara, yazılıya geçiyor. Klasik  olan en iyisidir." diye konuştu.

Sınavların, ölçme değerlendirme sisteminin hepsi olmadığının altını  çizen Yılmaz, "Ölçme değerlendirme eğitim sisteminin bir bölümüdür. Sınav onun  içerisinde çok az bir bölümdür. Dolayısıyla, küçücük bir bölümü değiştirirken  bütün sistem değiştirilmiş gibi böyle bir mübalağa doğru değildir." dedi.

Yılmaz, altyapı hazırlanmadan değişiklik yapılmasına yönelik  eleştirilerin hatırlatılması üzerine, bu konuda en uzman ve tecrübeli birimin  Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu, buna ilişkin bakanlıkta Ölçme Değerlendirme ve  Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü bulunduğuna işaret etti.

Başka ülkede böyle bir kurumun olduğunu sanmadığını dile getiren  Yılmaz, şöyle devam etti: "Biz yeterli tecrübeye sahip, bilgili, çağın  ihtiyaçlarını tespit eden, çağdaş bir sistemi evlatlarımıza en kısa zamanda  kazandıracağız. Kimsenin kaygı duymasına gerek yok. Her yaptığımız değişiklik  kesinlikle Türkiye'yi çok iyi bir noktaya götürmüştür. Bundan sonraki yapacağımız  değişiklikler de mutlaka daha iyi noktalara götürecektir. Eğitim bir süreçtir,  bir nokta değildir. Devamlı güncellenmesi, yenilenmesi ve çağın ihtiyaçlarına  göre yapılandırılması çağdaş eğitimin gereğidir. En kısa zamanda Bakanlar  Kuruluna sunup kamuoyuna açıklayacağız."