Çin Halk Cumhuriyeti Hebei Eyaleti Ticari Heyeti, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, heyete ATSO’nun çalışmaları ve Antalya ekonomisi hakkında bilgiler verdi.

ATSO Meclis Üyesi Mustafa Karabağır ve BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek’in de bulunduğu ziyarette bir konuşma yapan Barut, ATSO’ya kayıtlı 2921 yabancı sermayeli üyelerimiz arasında 27 Çin ortaklı firma bulunduğunu bildirdi. Antalya ekonomisinin turizm ve tarım sektörüne dayalı olduğunu belirten Barut, Antalya’nın 2016 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenecek EXPO’ya evsahipliği yapacağını söyleyerek, Çin heyetine davette bulundu. Antalya’nın yılda 11 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken destinasyonlarından biri olduğunu vurgulayan Barut, buna karşın Antalya’ya sadece 898 Çin’li turistin geldiğini söyledi. Çin’in 2013 yılını “Türkiye Yılı” ilan etmesinin sevindirici olduğunu belirten Barut, “Çin’le her alanda ilişkileri geliştirmek için Oda olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. Antalya’dan Çin Halk Cumhuriyeti’ne 56 milyon 475 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Barut, buna karşın 109 milyon 821 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildiği söyledi. Barut, Antalya’dan Çin’e ağırlıklı olarak tuz; kükürt; topraklar ve taşlar; alçılar, kireçler ve çimento ayrıca metal cevherleri, cüruf ve kül mamulleri ihraç edilirken, Çin’den muhtelif kimyasal maddeler (biodizel, yangın söndürme maddeleri, dezenfektanlar) ve plastik mamülleri ithal edildiği bilgisini verdi.

ÇİNLİ YATIRIMCILARIN GÖZÜ ANTALYA’DA

Çin, Hebei Eyaleti, Xingtai Belediyesi Halk Hükümeti, Ticari İşler Bürosu Şef Yardımcısı Gao Shengli de eyalet ve yatırım olanakları hakkında bilgiler verdi. Pekin’e 400 kilometre uzaklıktaki Hebei Eyaleti’nin hızlı trenle 1.5 saatlik mesafede olduğunu belirten Gao Shengli, eyalet sınırları içinde Çin’in ve dünyanın en büyük silikon, kaşmir, cam, fren sistemleri ve traktör üreticisinin fabrikalarının bulunduğunu söyledi.

BAKA aracılığıyla geldikleri Antalya’dan çok etkilendiklerini ifade eden Gao Shengli, “Çin’deki firmalar, Türkiye’deki yatırım olanaklarını araştırıyor ve yerinde görmek istiyor. Çinli yatırımcılar için Antalya’da ve Türkiye’de birçok fırsat söz konusu. Umuyoruz bu ziyaretin olumlu sonuçları, gelecekte iki ülke ticaretine yansır” dedi.

ATSO Meclis Üyesi Mustafa Karabağır da, güneş enerjisi ile elektrik üretme konusunda Türkiye’de sektörün durumu ile ilgili bilgiler verdi.

ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, Gao Shengli’e ziyaretin anısına Altın Portakal Heykeli ve Antalya tanıtım kitapları hediye etti. Gao Shengli de Barut’a, Çin’in geleneksel süsleme sanatlarından ipek kumaş üzerine işlenmiş bir tablo verdi.