AK Parti Sözcüsü Ömer Çekik MKYK toplantısında açıklamalarda bulundu. Çelik Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Irak'ın, bölgemizin, dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından olumsuz sonuçlar doğuracak gelişmeler tetiklenmiştir" dedi.

Çelik, Kanal İstanbul Projesiyle ilgili olarak, "Kanal İstanbul Projesi, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çelişmiyor" açıklamasında bulundu.Türk askerinin Libya göreviyle de ilgili açıklama yapan Çelik, "Meşru yapıyı korumak ve hukuk içerisinde hareket etmek isteyen unsurlara Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitim verilecektir." ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik'in açıklamalarının satır başları:

Hükümet adına aile bakanımız oradaydı. Bütün şehitlerimize aynı tören uygulanmaktadır, farklılık yoktur. 

DİYARBAKIR'DA EVLAT NÖBETİ

Her zaman kendileriyle olduğumuzu ifade ediyoruz. Anneliğin ideolojisi olmaz, annelerin siyaseti olmaz. Kalbi olan herkesin kenetlenmesi ve herkesin destek vermesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. 

KADINA ŞİDDET

Bunun bir siyasetin üzerine düşen kısımları var tabii kültürel, ahlaki duyarlılıkların artırılması için yapılması gerekenler var. 75 maddelik bir eylem planı ortaya kondu. Parti olarak önemsiyoruz. Devlet içerisindeki kurumların görüşleri alınarak bu noktada ortaya konulmuş bir eylem planıdır. Bu konu sürekli takip etmemiz gereken bir konu. Emniyet ve jandarma personeline bu konuda eğitim veriliyor.

Kadına karşı gereken saygıyı göstermeyen dili gündelik hayat içerisinde fazlasıyla görüyoruz. Mücadelenin buradan yürütülmesi gerekiyor.

KASIM SÜLEYMANİ ÖLÜMÜ

Orta Doğu coğrafyasındaki ve uluslararası ilişkiler denklemini doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurdu. Irak'ın, bölgemizin, dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından olumsuz sonuçlar doğuracak gelişmeler tetiklenmiştir. Irak sahası zaten gerilimin çok yoğunlaştığı sahaydı. ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle birlikte İran ve ABD arasında gerginlik devam etmişti. Bu eylemden sonra İran'ın nükleer anlaşmadan tamamen çekildiğini duyurması sadece bölgeyi değil dünyayı da nasıl etkileyeceği açısından sembol bir açıklama olmuştur. Karşılıklı tehditler ve tehdit dili her geçen gün tırmanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı itidal çağrısı son derece önemlidir. Şu anda Irak'ın istikrarı ve güvenliği bütün bölgenin güvenliği ve istikrarı anlamına gelmektedir. 

Irak dış müdahaleden arındırılmalı. Irak'ın geleceğine sadece Iraklılar karar vermelidir. Şiddet döngüsünün artmaması gerekiyor.

LİBYA TEZKERESİ

Libya'daki Sarrac hükümeti BM kararına dayanan meşru bir zeminde oturmaktadır. Bizim içimizde de bazı siyasi partiler çıkıyor ve Sarrac'ın radikal bir grubu temsil ettiğini söylüyorlar.  Burada sivil ölümlere, yıkımlara karşı bir sorumluluğumuz var. Libya'da çatışma yoğunlaşması var. Hafter'e bağlı güçler çözüm çabalarına destek vermiyor. Libya ile imzaladığımız bu anlaşma Akdeniz'deki haklarımızın perçinlenmesi. 

Biz meşru yapıyı desteklemek için oradayız. 

Putin ile bu konular da görüşülecek.

SORU CEVAP

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Burada kesin olan şöyle bir şey: Kanal İstanbul, Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle çelişmiyor. Bu proje tamamlandıktan sonra da Boğazlar gemi trafiğine açık olmaya devam edecek. 

LİBYA'YA ASKER GÖNDERİLMESİ

Ateşkesin sağlanmasına yönelik katkı için orada bulunacağız. Ateşkesin ve istikrarın sağlanması için hem diplomatik hem sahadaki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Meşru hükümetin daveti üzerine bulunuyoruz. Biz meşru bir hükümeti desteklemek üzere oradayız. Kimse ile çatışmak üzere orada değiliz.

Meşru yapıyı korumak ve hukuk içerisinde hareket etmek isteyen unsurlara Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitim verilecektir.

Dün itibariyle sayın cumhurbaşkanımız peyderpey yerleşeceğimizi söyledi. Önümüzdeki günlerde başka aşamalara geçtiğimizde onunla ilgili bilgi vereceğiz. Denizde olabiliriz, karada olabiliriz.