Aydın Belediyesi, Işıklı köyünde 13,5 hektar alanda yapılacak olan Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili olarak Işıklı köyü sakinlerini bilgilendirdi.

İki yıl içinde bitirilmesi planlanan tesisin bilgilendirme toplantısına Işıklı Köyü sakinlerinin yanı sıra, Aydın Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Hakan Olkaç, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Meteroloji, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Doğa Koruma Milli Parklar yetkilileri katıldı.

Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplantıda yöre halkına, Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmaları hakkında genel ve teknik bilgilerin yanı sıra, Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi maketi üzerinden görsel sunum gerçekleştirildi. Toplantı bitiminde yöre halkı ile birlikte toplantı komisyonu yetkilileri ve Aydın Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri proje yapılacak alanın arazisine incelediler. 05 Nisan tarihinde ihalesi tamamlanan projenin yapım işi Mayıs ayında yüklenici firma ile imzalanan sözleşmenin ardından başlamış durumda.

-TESİS HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER-

İleri biyolojik kentsel atıksu arıtma tesisi, Aydın merkez ve civar yerleşimlerin kanalizasyon sularını toplayarak 2014-2028 yıllarında eşdeğer nüfusu 38 bin kişiye hitap edecek ve 76 bin 100 m³/gün ortalama debi kapasiteli olacak. 2028-2048 yıllarında devreye girecek olan 2.kademe ünitelerin ilavesiyle birlikte eşdeğer nüfusu 53 bin 7000 kişiye yükselecek ve 115 bin 320 m³/gün ortalama debi kapasitesine kadar çıkabilecek bir tasarıma sahip olacak. Atıksu arıtma tesisi, ileri biyolojik azot ve fosfor giderimi yapan, sulama suyu kriterlerini sağlayacak deşarj suyu sağlayan, koku oluşacak tüm ünitelere koku giderim sistemi entegre edilen, atık çamurdan enerji üreterek tesisin yüzde 90 enerji ihtiyacını karşılayan son teknolojilerin kullanıldığı bir tesis olarak hizmet verecek. Proje ile yörede ve civar yerleşim yerlerindeki vatandaşlara da uzun vadede istihdam sağlanabilecek.