15 Temmuz hain darbe girişiminin hafızalardan silinmemesi için Türk milletinin destansı direnişini konu alan ve İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirleri tarafından çekilen fotoğrafların yer aldığı "Oradaydık, unutmadık, unutturmadık" adlı fotoğraf sergisi Çorum’da açıldı.

Çorum Belediyesi işbirliğinde Hürriyet Meydanı’nda açılan sergide hain darbe girişimini ilk anlarından itibaren takip eden ve dünyaya naklen yayın yapan tek yayın kuruluşu olan İhlas Haber Ajansının tarihe tanıklık eden karelerine, vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, milletin devletin ne zaman dara düşse, ne zaman sıkıntıya düşse Malazgirt’te, Çanakkale’de , 15 Temmuz’da olduğu gibi şanlı tarihinin bir çok döneminde olduğu gibi, o karanlık gecelerin hepsini aydınlığa çevirmeyi, milletin canına kast eden kim varsa onlarında başını ezmeyi başardığını ve bundan sonra da başaracağını söyledi.

15 Temmuz gecesinin insanlık tarihi için bir utanç gecesi olarak başladığını dile getiren Başkan Muzaffer Külcü, “Yıllarca milletin kendisini hayırlı işler yapıyor, doğru işler yapıyor diye sevdiği, benimsediği insanların nasıl ölüm makinesine döndüğü, milletin ekmeğiyle büyüyen bir neslin nasıl ölüm makinesine döndüğünün, dönüştürüldüğünü adeta yaşandığı bir gece oldu. Hamd olsun, milletimiz geçmişte defalarca olduğu gibi 15 Temmuz gecesinde de inancını, basiretini, vatana, millete olan sevdasını sadakatini en üst düzeyde gösterdi. Gecenin ilerleyen saatinde yeni doğan bir güneş gibi bambaşka bir havaya büründü.

O zaman dilimi bir milletin tarihinde çok önemli dönem olarak siyasetçiler, sosyologlar, akademisyenler tarafından konuşulacak, tartışılacak bir zaman dilimi. Çünkü milletin adeta ikiye ayrıldığı bir taraftan bu ülkeye, millete, bayrağa sevdalı olan vatan âşıklarının olduğu, diğer tarafta ise az sayıda da olsa vatanına ihanet eden, bayrağına ihanet eden, devletine ihanet eden hainlerin ve o hainlerle birlikte işbirliği içerisinde milletin canına, malına, bayrağına kast edenlerin olduğu bir tablo ortaya çıktı” dedi.

“İHA o gece ortaya koyduğu performansla yıllardır yaptığı güzel hizmetleri adeta taçlandıran bir tutum sergiledi”

15 Temmuz gecesi kimin nerede durduğunun çok çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Külcü, “İhlas Haber Ajansı o gece ortaya koyduğu performansla yıllardan beri yapmış güzel hizmetleri adeta taçlandıran bir tutum sergiledi. O geceyi yaşanan tüm çıplaklığıyla adeta ölümsüzleştiren bir yanda haberciliğini yaparken, habercilik performansını sergilerken öbür yandan da milletinin yanında, bayrağının yanında nasıl habercilik, nasıl televizyonculuk, nasıl habercilik yapılacağını ortaya koyan muhteşem bir duruş sergiledi. Bugünde o alın terinin, vatan sevgisinin adeta bir mükafatı gibi bu sergideki fotoğrafları görüyoruz. Allah milletimize bir daha böyle acılar, sıkıntılar, kara geceler yaşatmasın diye temenni ediyorum. Milletimiz devletimiz ne zaman dara düşse, ne zaman sıkıntıya düşse Malazgirt’te, Çanakkale’de tarihimizin çok farklı dönemlerinde çok sayıda olduğu gibi, 15 Temmuz’da olduğu gibi, şanlı tarihinde olduğu gibi, o karanlık gecelerin hepsini aydınlığa çevirmeyi, milletin canına kast eden kim varsa onlarında başını ezmeyi başarmıştır. Ve bundan sonra da başaracaktır” şeklinde konuştu.

“O gece, millet modern dünya tarafından anlaşılamayan, algılanamayan bir duygu yoğunluğunu yaşadı”

O gecede milletin modern dünya tarafından anlaşılamayan, algılanamayan bir duygu yoğunluğunu millet yaşadığını anlatan Başkan Külcü, “Tankların, topların üzerine çıplak ayaklarıyla savunma amaçlı ellerinde hiçbir şey olmadan yürümüş, koşmuş, ama sonucunda o hainlerin ellerindeki silahları da almayı başarmıştır. O hainlerin ellerinde silahları ve tankları başarmıştır. Allah’a şükürler olsun ki onların umdukları gibi bir neticeyi bu millete, bu ülkeye yaşatmamışlardır. O gecenin bedeli olarak verdiğimiz 249 şehidimizin her birini rahmetle anıyorum. Ailelerine minnet ve şükranlarımı arz ediyorum. O gece yaralanan gazilerimizi de minnet ve şükranla anıyorum. Allah bu milletin geçmiş hiçbir döneminde şehitsiz ve gazisiz bırakmamıştır. Ama bunun bedeli olarak da devletsiz ve bayraksız bırakmamıştır. Milletimiz bunu 15 Temmuz gecesi bir kez daha dost düşman herkese haykırdı. O gecenin en net en açık fotoğrafları da işte bura da İhlas Haber Ajansı tarafından hazırlanan fotoğraflarda kendisini göstermektedir. O gecenin mimarı olan herkese şükranlarımı arz ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sergiyi gezen Ayşe Büşra Karaman, 15 Temmuz’un çok duygusal bir gün olduğunu belirterek, “Bir çocuk olarak 4 saat uyku ile ayakta durdum. Duygusallığımı ifade edecek kadar konuşamıyorum. Aradan bir yıl geçmiş ve hala nasıl geçtiğini anlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Zamanın çok çabuk geçtiğini fotoğrafları gördükçe insanın duygulandığını kaydeden İlayda Sarı isimli öğrenci ise “Bunları gördükçe insan aşırı duygulanıyor ve sürekli o günler aklına geliyor. Tekrar yaşanabileceğini düşünüyor. İnşallah böyle bir şey yaşamayız bir daha. Allah bu günleri bir daha göstermez. Çocuk olarak bir darbe yaşadım. O kadar kötü bir duygu ki. Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Şehit oldu. Onların ailelerine Allah sabır versin diyecek bir şey bulamıyorum” dedi.

15 Temmuz’da milletin vatanına sahip çıktığının altını çizen Yusuf Irmak vatandaş ise, “Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Hepimizi meydanlara çekti. O süreçte kötü şeyler hissettim. 12 Eylül’ü hatırladım. İnşallah 12 Eylül gibi olmaz dedik. Cumhurbaşkanımız meydanlara çekince o günü atlattık” diye konuştu.

Serginin açılış kurdelesini Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir, Ahmet Yabacıoğlu, Turhan Candan, Düvenci Belediye Başkanı Necmettin Yalçın, İHA Çorum Temsilcisi Bülent Özkaleli birlikte kesti. Açılışın ardından İHA Çorum Temsilcisi Bülent Özkaleli, sergide yer alan fotoğraflar hakkında Başkan Külcü ve diğer protokol üyelerine bilgi verdi.