Kosova’da sağlık hizmeti alanında projelerine devam eden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) Viti ve Kaçanik Belediyesi Aile Hekimliği Ana Merkezlerine tıbbi cihaz ve malzeme desteğinde bulundu.

Kosova’nın güneydoğusunda yer alan ve nüfusu 40 binin üzerinde olan Viti Belediyesindeki Aile Hekimliği Ana Merkezi, yılda ortalama 170 bin kişiye hizmet veriyor. Sağlık merkezine şehir merkezi dışında bölgedeki köylerden de başvurular olması neticesinde yoğun sağlık hizmeti sunuluyor. Ancak aile hekimliği merkezindeki yetersiz ekipmanlardan dolayı yaşanılan sorunların aşılabilmesi amacıyla TİKA tarafından destek sunuldu. Viti Belediye Başkanı Sokol Haliti ve TİKA Priştine Koordinasyon Ofisi Hasan Burak Ceran’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen tören ile tıbbi cihazlar teslim edildi. Viti Belediye Başkanı Sokol Haliti yapılan desteğin çok kıymetli olduğunu belirterek, “Bölgedeki ilk olan ultrason cihazı için teşekkürlerini sundu ve meme kanseri ile mücadele ayı olması nedeniyle ay sonuna kadar ultrason cihazıyla sunulacak kontrollerin ücretsiz olacağını açıkladı” dedi.

“Yılda ortalama 200 bin kişiye hizmet”

Açılış sonrası, Kaçanik Belediyesi Aile Hekimliği Ana Merkezi’ne geçildi. Yaklaşık 45 bin kişinin yaşadığı Kaçanik Belediyesinde sağlık merkezi Mayıs 2016 tarihi itibariyle yeni hizmet binasına taşınmıştı. Yılda ortalama 200 bin kişiye hizmet vermekte olan merkez ayrıca 8 bin vatandaş da radyolojik tanı kısmından hizmet sunuyor. Kaçanik Belediye Başkanı Besim İlazi, destekler için memnuniyetini ifade ederek, “Bu ekipmanların hastalara tanı konulması sürecinde büyük katkı sağlayacağını vurguladı. TİKA, Kosova’da yürüttüğü sağlık altyapısını geliştirme ve kapasite arttırma projeleri ile Kosova halkının sağlık hizmetlerine ülkenin neresinde olursa olsun erişebilme kolaylığı sağlamaya devam edeceğinin altını çizdi” dedi.