Kırşehir, Kasaplar Lokantacılar Pastacılar ve Kafeteryacılar Odası Birliği Başkanı Hasan Ünlü, Türkiye’nin et politikası için projeler yapılması gerektiğini söyledi.

1 Kasım’dan sonra başlayacak olan ucuz et satışı ile ilgili olarak konuşan Ünlü, “Türkiye’nin et politikası ile ilgili projeler hazırlamak lazım. Federasyon başkanımız orada ne iş yapar? Bu etler kime satılır. Türkiye’de ilk gündem maddesi et. Bununla kim uğraşıyor. Tavuk, çay, zeytinyağı fiyatları pahalanmış etin 40 lira olması çok büyük bir para da değil”dedi.

Marketlerde satılacak kargas etler hakkında da açıklamada bulunan Hasan Ünlü, “On bin satış noktasında 10 bin zincir markette hazır et gelip orada et satılacak. Kasaplar bu işin neresinde? 10 bin satış noktasında kasaplara et verilecek mi? Bizim için önemlisi bu, burada ki rantı kim götürecek. Bakanımıza ve federasyon başkanımıza bunu soruyoruz.

Kasaplar ne yapacak? Yine biz, kargası 25-26 liraya alacağız. Tezgahlarımızda 38-40 liraya satacağız. O zaman yine kasaplara iş düşmeyecek. Ulusal marketlerde zaten paket et satılıyor. Kıyma paket içerisinde zaten 30 liraya satılıyor. Türkiye’de vatandaşın eti görmesi gerekir.

Bizlere daha ucuz daha kaliteli eti, göndermeleri lazım. Bizlerde 40 liraya et satmanın heveslisi değiliz. Keşke bizde eti 30’a, 25’e satsak bizim işlerimiz daha iyi olur. Çünkü vatandaşın alım gücü yok”diye konuştu.

Türkiye’de Kırşehir etinin ilk 3 içerisinde olduğunu da anlatan Kasaplar Lokantacılar Pastacılar ve Kafeteryacılar Odası Birliği Başkanı Hasan Ünlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kırşehir’e et noktasında çok yatırımlar yapıldı. Avrupa’da olmayan besi çiftlikleri Kırşehir’de var. 1-2 milyon lira harcanarak çiftlikler yapıldı. Çiftlikler yüzde 30 yüzde 40 kapasite ile çalışıyor. Yapılacak uygulama doğru yapılmazsa Kırşehir’e çok zarar verir.

Yurt dışından getirilen hayvanı doğru besleyerek Türkiye’de iyi bir piyasa oluşturuyoruz. Yapılacak uygulama bizim çiftliklerin kapanmasına neden olur. Üreticinin bitmemesi için bakanlığında çözüm bulması gerekir. Kırşehirli çiftçi için büyük zarar olur. 2001 krizinde üretim bitme noktasına geldi. 2005 yılında da tekrar canlanma oldu. Batmak istemiyoruz”