AYDIN (İHA) – Aydın Özel Değişim Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Beyan Evin, dijital dünyaya yenik düşüp, sosyal hayatlarını yanı sıra kitap okumayı ihmal eden gençlerin ders başarılarında da performans düşüklüğü yaşadığını belirtti. Bilişim çağının yaşandığı günümüzde her şeyiyle dijital bir dünyaya odaklamanın doğru olmadığını Belirten Rehberlik Öğretmeni Evin, “Etkin bir öğrenmeyi sağlamak için çocuklarda kitap okuma alışkanlığının kazandırılması şart. Ana okuldan itibaren çocukların kitapla buluşturulması soyut düşünmeye ve hayal gücünün gelişmesine çok ciddi olumlu katkısı olduğu görülmüştür” dedi.

“Önce evdeki büyükler örnek olacak”

Çocukların nasihatle değil daha çok model alarak öğrendikleri ve kendilerini geliştirdiğini belirten Değişim Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Beyan Evin, velilerdeki yanlışın öğrencilere de yansıdığını kaydetti. Evin, “Velilerimizin öğrencilerimize öncelikle iyi bir model olması gerekiyor. Maalesef bazı veliler için çocuğun odasını, çalışma ortamını hazırlamak, anne baba için sorumlulukları yerine getirmiş gibi algılanıyor. Oysa velinin öğrenciye karşı en önemli sorumluluklardan biri de iyi bir örnek olmak. Kendisi de evdeki zamanının büyük bir kısmını sanal ortamda geçiren, kitap okumayan bir veli, çocuğa kitap okumanın önemini ne kadar anlatırsa anlatsın kendisi de okumadığı sürece etkili olamaz. Bu nedenle öğrencilerle birlikte velilerin de dijital dünyaya yenik düşmemesini, aksine çocukları bu dünyanın imkanlarından nasıl doğru olarak faydalanabilecekleri, nasıl korunmaları gerektiği konusunda gerekli özveriyle yetiştirip rehberlik etmesini tavsiye ediyoruz’ ’dedi.

Aynı zamanda dijital çağın yaşandığı günümüzde pek çok çocuğun kitap okumayı ve ders çalışmayı sıkıcı bir eylem olarak görmeye başladığını kaydeden Rehber Öğretmen Beyan Evin, “Kitap okuyan ve derslerine etkili çalışan çocuklar daha başarılı oluyor. Bunun yanında çocuklarda ders çalışma tekniği ve öğrenme becerisini geliştirmek için yapılması gereken bazı şeyleri de göz ardı etmemek gerekir. Her şeyden önce bir öğrencinin öğrenme becerilerini geliştirmesi için okuduğunu anlaması, özetleyerek anlatabilmesi gerekir. Bu nedenle okumaya çok önem verilmelidir” dedi.

“Ödev yapmak öğrenmeyi pekiştiriyor”

Çocukların evde ödev yapma yöntemini saptamasına ebeveynlerin yardımcı olması gerektiğini ifade eden Rehber Öğretmeni Beyan Evin, “Çocuklar önce evde sorumluluklarını öğrenmeye başlarlar; kendi odasını toplamak, kirli kıyafetlerini sepete ayırmak, oyuncaklarını toplamak v.b. çocuğa verilmesi gereken sorumluluklardır. Bunun yanı sıra okul çağındaki çocuğun sorumluluklardan biride, günlük tekrarlarını ve ev ödevlerini yapmaktır. Ödevlerini yapan çocuk, öğrendiklerini pekiştirme imkânı bulur ve anlamadığı noktaları kendisi saptayabilir. Bu süreci gerçekleştirebilmesi içinbir teknik kullanması gerekebilir. Her birey biricik olduğundan, bu teknik de her çocukta farklılık gösterebilir. Çocuklar bireysel farklılıklarına göre okuyarak, anlatarak, yazarak çalışabilirler. Bir öğrenci dikkatini 30 dakika için toparlayabiliyorken bir diğeri için bu 15. dakikada son bulabilir. Bu durumda daçocuklarımız için öğretmenleri aileleri ile görüşerek her öğrenciye özel teknikler geliştirebilir” dedi.