Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Dalış ve Cankurtaran Eğitmeni Murat Nezir Ensari, Karadeniz'de çeken akıntı olarak bilinen 'Rip akıntısı'nın olduğunu belirterek, "Böyle bir akıntıya kapıldığınızda çok iyi yüzme bilmeniz, hiç bir şeyi değiştirmiyor" diyerek vatandaşlara uyarıda bulundu. 

RİP AKINTISINA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER NELER?

Yaz ayı nedeniyle sıcak hava etkisini gösterirken, vatandaşlar da sahilleri doldurmaya başladı. Denize giren vatandaşları RİP akıntısına karşı uyaran Ensari, "Böyle bir akıntıya kapıldığınızda çok iyi yüzme bilmeniz, hiç bir şeyi değiştirmiyor. RİP akıntısı sizi çekiyorsa, mutlaka sağa veya sola yüzmeniz gerekiyor. Akıntı ile savaşmamak ve su üstünde güvenli bir şekilde kalmaya çalışmak gerekiyor. Boğulmalarda su üzerinde kalmak ciddi yüzme becerisidir" diye konuştu. 

CANKURTARAN YOKSA GİRMEYİN

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Ensari, cankurtaran olmayan sahillerde denize girilmemesi gerektiğini belirterek şunları  "Kontrolsüz şekilde denize giren vatandaşlar mevcut. Cankurtaranın olmadığı yerde denize girilmemesi konusunda uyarıyorum. Her 200 metre aralığında iki tane gümüş cankurtaran görevde olması lazım. Bu son derece önemli. Kesinlikle zayıf yüzme bilen kişiler, kontrolsüz alanlarda asla yüzme eğiliminde bulunmamalı. Atakum sahili mavi bayraklı bir sahil. Mavi bayraklı sahillerde güvenli yüzülebilir alanları simgeleyen cankurtaran bayrakları mevcut. Cankurtarının görevde olduğunu göstermek için sarı kırmızı bayrak, cankurtaran olmadığını simgeleyen kırmızı bayrak, tehlike anında sarı bayrak, denizin hiç girilmeyeceği pozisyonlarda cankurtaran varsa bile kırmızı bayrak çekilerek, sahilin yüzmeye kapatılması söz konusu. Çocuklara bunları öğretir ve ailelerde dikkat ederse, daha az can kaybı yaşanacak."

RİP AKINTISI NEDİR?

Rip akıntısı yani toplumda bilinen adıyla çeken akıntı, deniz dibindeki kırılan dalgaların çukur bölgelere doğru hareketiyle oluşur. Dalgalar hızla hareket ederken, çeken akıntının gücü de artar. Rüzgarlı, fırtınalı havalarda görülen rip akıntı özellikle Karadeniz'de tehlike oluşturmakta ve boğulmaların başlıca nedeni olarak görülmektedir. Bu akıntılar dibe doğru çekmez aksine yüzen kişiyi açığa doğru sürükler. Yüzücü yaşadığı panikle kıyıya dönmeye çalıştıkça açığa doğru sürüklenir. 

ÇEKEN AKINTI NASIL TESPİT EDİLİR?

Rip akıntısını (Çeken akıntı) tespit etmek mümkündür. Eğer suyun renginde diğer bölgelere göre bir renk farklılığı varsa ya da düzensiz ilerleyen veya karışmış bir su görüntüsü mevcutsa ve denize doğru ilerleyen köpükler varsa o bölgeden uzaklaşmak gerekir. 

Buğrahan MAYUK, Zeynep BARUTÇU

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.