Ordu’da 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Ordu’nun ilk Valisi Fazıl Özelçi’den itibaren 1973 yılına kadar 31 valinin konut olarak kullandığı ‘Eski Vali Konağı’nın restorasyonu tüm hızıyla sürüyor.

Altınordu ilçesinde Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olarak dikkatini çeken tescilli yapılarından birisi olan ancak devlet mülkiyetinde iken 1973 yılında özel şahıslara satılan ‘Eski Vali Konağı’ binası 2010-2013 yılları arasında 60’ı aşkın hissedara tek tek ulaşılarak yoğun uğraşlar sonucu kamulaştırılarak özel mülkiyetten tekrar kamu mülkiyetine geçirildi. Tarihi konağın kamu mülkiyetine geçirilmesinin ardından geçen yılın Temmuz ayında restorasyon ihalesi yapıldı. Ekim ayında başlanılan ve yaklaşık bir yıldır titizlikle sürdürülen çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği ve yılsonunda hizmete açılacağı belirtildi.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, restorasyonun kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını ve tarihi konağın yeni haliyle Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılacağını açıkladı. Toparlak, “Restorasyon yakında bitiyor. Şu anda iç tesisatı yapılıyor. Restorasyon tamamen tarihi konağın ruhunu ve mimarisine uygun olarak yapıldı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından konak çocuk kütüphanesi olarak kullanılacak. İç tefrişatı da ve donanımı da çocukların dünyasına uygun bir ruh ve mimari ile gerçekleştirilecek. Türk ve Osmanlı tarihini yansıtan Eskipazar eserlerinden sonra bunu da Ordu tarih, kültür ve turizmine kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.