Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi politikalarında güven ve istikrarın önemine vurgu yaparak, “Siyasi istikrar zemini gevşerse, Türkiye gibi cari açığı olan bir ülkenin ekonomisindeki tablo çok hızlı bozulur” dedi.
Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) Çırağan Sarayı’nda düzenlenen 14. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. TKBB Başkanı Derya Gürerk’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Babacan’ın yanı sıra, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ile ekonomi çevresinden çok sayıda davetli katıldı.
Başbakan Yardımcısı Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada ekonominin geleceği açısından istikrar vurgusu yaparak, “Siyasi istikrar zemini bir gevşerse, bir zayıflarsa; hele hele Türkiye gibi cari açığı olan bir ülkenin ekonomisindeki tablo çok hızlı bozulur. Güven ve istikrar zemini gevşediği anda Allah korusun sıkıntı hızlı büyür. Ekonomik istikrar hızlı bozulur. Bunu buradan uyarısını yapmak istiyorum. Allah kötü günlere Türkiye’yi bir daha döndürmesin” uyarısında bulundu.
Seçim arefesinde siyasi partilerin abartılı vaatlerine de değinen Babacan, “Seçim dönemindeyiz. Açıklamalara bakıyoruz, sanki bu ülkenin bütçesi yok. Bir tarafta ‘hazır petrol, doğalgaz parası varmış’ gibi; bakıyoruz siyasi partiler bol keseden dağıtıyor. Böyle bir şey yok. Onlar yapılsa ne olur enflasyon, ne hale gelir. Diyorlar ya ‘asgari ücreti şöyle yapacağız, memur maaşlarını şöyle yapacağız’ diye. Doğru Türkiye’de böyle zamlar olmuş. Yüzde 50 zam verildiği dönemler olmuş. Asgari ücret yüzde 50 artmış veya memur maaşlarına yüzde 30, 50 80 zam yapıldığı dönemler olmuş. Arkadan gelen enflasyon hepsini alıp götürmüş. Dolayısıyla bunlara çok dikkat etmek lazım” şeklinde konuştu.
Devletin mevzuat açısından, uygulama açısından eşit rekabet düzlemini oluşturduğu bir alan haline geldiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, “Bunun içindir ki; sistem bankacılık sektörüne göre daha hızlı büyüdü. Bankacılık sistemimizden daha hızlı büyüyen bir katılım bankacılığı sistemimiz var. Bu iyi” dedi.
Babacan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu çerçeveden baktığımızda bir önemli projemiz Megabank. İslami Kalkınma Bankası’nın son 3-4 yıldır üzerinde çalıştığı ama çalışmanın biraz hızlanıp yavaşladığı hatta durduğu bir süreyi geçirdik. Daha sonra hem Türkiye’nin hem de Endonezya’nın bu işi daha güçlü bir şekilde sahiplenmesiyle yeniden bu projeyi canlandırdık. Türkiye, Endonezya ve İslami Kalkınma Bankası’nın üçlü olarak üzerinde geliştireceği bir proje olarak da geçtiğimiz ay İslami Kalkınma Bankası başkanıyla ve Endonezya Maliye Bakanı ile yaptığımız üçlü toplantıyla da bunun bir yol haritasını çizdik. Megabank ne yapacak. Megabank’ın en önemli fonksiyonlarından bir tanesi likidite yönetimi olacak. Yani bir bakıma dünyadaki tüm katılım bankalarının bir merkez bankası olarak çalışacak fonksiyon yüklemek istiyoruz Megabank’a. Çünkü pek çok ülkede merkez bankaları, bizim merkez bankamızda dahil katılım bankacılığının hassasiyetlerine göre iş yapmıyor. Katılım bankacılığının ruhuna, çalışma prensiplerine uygun bir şekilde kurulur ise ve güçlü bir sermayeyle likidite yapısıyla kurulursa ki biz Türkiye olarak ilk başta en az 300 Milyon Dolar koyarız dedik. Endonezya hemen biz de hazırız dedi. Bunun çalışmasını yoğunlaştırdık.”
Siyasi istikrar zemini bir gevşerse bir zayıflarsa hele hele Türkiye gibi cari açığı olan bir ülkenin ekonomisindeki tablo çok hızlı bozulur. Güven ve istikrar zemini gevşediği anda Allah korusun sıkıntı hızlı büyür. Ekonomik istikrar hızlı bozulur. Bunu buradan uyarısını yapmak istiyorum. Allah kötü günlere Türkiye’yi bir daha döndürmesin. Seçim dönemindeyiz ya bakıyoruz açıklamalara sanki bu ülkenin bütçesi yok. Bir tarafta hazır petrol doğalgaz parası varmış gibi bakıyoruz siyasi partiler bol keseden dağıtıyor. Böyle bir şey yok. Onlar yapılsa ne olur enflasyon gelir. Diyorlar ya asgari ücreti şöyle yapacağız, memur maaşlarını şöyle yapacağız diye. Doğru Türkiye’de böyle zamlar olmuş. Yüzde 50 zam verildiği dönemler olmuş. Asgari ücret yüzde 50 armış veya memur maaşlarına yüzde 30, 50 80 zam yapıldığı dönemler olmuş. Arkadan gelen enflasyon hepsini alıp götürmüş. Dolayısıyla bunlara çok dikkat etmek lazım.”
Yapılan konuşmaların ardından TKBB Başkanı Gürerk, ev sahibi olarak katılımından dolayı Başbakan Yardımcısı Babacan’a hediye taktim etti.