Türkiye Kamu-Sen Bilecik İl Temsilciliği üyeleri, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammı eleştirerek bordrolarını yaktı.
Bilecik Kültür Turizm İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Türkiye Kamu-Sen Bilecik İl Temsilcisi Ömer Yel, hesap bilmez, hak gözetmez, mücadele etmekten aciz, memurun yerine sahibinin sesi olanların imzaladığı toplu sözleşmenin, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çaldığını iddia etti. Yel, "2014 yılında maaşlara yapılan 123 TL’lik zam, ortalama memur maaşında yüzde 5,2 ile en düşük memur maaşında yüzde 7,2, mühendis maaşında yüzde 3,7, avukat maaşında yüzde 4, doktor maaşında yüzde 3 artış demektir. Ama yıllık enflasyon yüzde 8,17 olmuştur. Buna göre 2014 yılında aylık olmak üzere, bir doktor 182, mühendis 175, avukat 156, imam 69, hemşire 56, düz memur 42, şoför 36, 15. derecenin 1. kademesindeki hizmetli ise 24 TL enflasyon nedeniyle zarara uğramıştır. Gerçekler ortadayken hem Memnun-Sen, hem de iktidarın pişkin açıklamaları akıllara zarar veriyor. Bu durumda dahi, ’Memurlarımızı enflasyona ezdirmedik’ diyebiliyorlar. Başbakan, ’Memurlara yüzde 17 zam verdik’ diyor. Maliye Bakanı, ’Yüzde 8,5 zam verdik’ diyor. Ortalama memur maaşını Maliye Bakanlığı yaklaşık 2 bin 700 lira olarak hesaplıyor. Başbakanın dediği gibi memura yüzde 17 zam yapılması için, 425 TL zam almamız gerekir. Soruyorum, 2014’te 425 TL zam alan var mı, yok. Maliye Bakanının dediği gibi yüzde 8,5 zam yapılması için, 213 TL zam almamız gerekir. Soruyorum, bu kadar zam alan var mı? Yok. 1,5 yıldır devletin bütün resmi kurumları teyakkuza geçti ama şu 123 liranın memur maaşına ne oranda yansıdığını hesaplayamadı. Maliye Bakanı, ’Memur maaş zammını abarttık’ diye de bir ekleme yapmış. Gerçekten 2 yıldır, memura verdikleri 123 lirayı abarta abarta bitiremediler” dedi.
Güneşin balçıkla sıvanmayacağını belirten Yel, çöyşe devam etti:
“Memurların ve emeklilerin koskoca 2 yılı resmen çalınmıştır. Kelime oyunları yaparak kamu çalışanlarını kimse kandırmaya ve aldatmaya kalkmamalıdır. 2014 yılı borç yükü ve geçim sıkıntısıyla geçiren memurlar tüm gerçeklerin farkındadır. Şimdi malum konfederasyon, iktidarın arkasına saklanmış, Başbakana perde arkasından sufle yapıyorlar, Başbakan da ’Memurlara yüzde 17 zam yaptık’ diyor. Maliye Bakanına sufle yapıyorlar, Maliye Bakanı, ’Memura yüzde 8,5 zam yaptık; zam işini abarttık’ diyor. Sözde yetkili konfederasyonun 1,5 yıldır, memur maaşları ile ilgili bir tek açıklama yaptığını görmedik. Bizim imza attığımız maaş artışı, ortalama memur maaşına yüzde 5,2 zam demek diyemediler. Bunlar yüzde 12 ek zam talebimize de karşı çıktılar. Sanırsınız, bunlar memur sendikası değil de Maliye Bakanlığı yetkilisi. Biz istiyoruz, herkesten önce onlar karşı çıkıyor. Artık memurlar da gerçeği görmelidir: Bunların sendikacılık gemisi yalanla, lafla yürümüyor. Gemi su alıyor, 2015 yılında batacak ama kendileriyle birlikte memurları da batıracaklar” dedi.
Konuşmanın ardından Türk Haber-Sen, Türk Eğitim-Sen, Türk Sağlık-Sen üyeleri maaş bordrolarını yakarak ısındılar.