Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

FİNAL ETABI TEKNOFEST KARADENİZ'DE YAPILDI

Türk savunma sanayisi firmalarından STM'nin yürütücülüğünü üstlendiği Türkiye Dron Şampiyonası'nın final etabı TEKNOFEST KARADENİZ'de yapıldı.

16 TÜRK SPORCU FİNALDE MÜCADELE ETTİ

Yıl içinde Sinop, Artvin ve Kastamonu’da yapılan üç zorlu etabı geride bırakan 16 Türk sporcu finalde mücadele etti. Dron pilotları özel olarak hazırlanan zorlu parkurlarda, tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı dronlarla yarıştı.

TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEKLER

Finalde başarılı olan Atakan Mercimek, Hüseyin Ablak ve Hüseyin Yılmaz Çimen, Dünya Dron Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek.

Brezilya'dan Ukrayna'ya, ABD'den Portekiz'e kadar 26 farklı ülkeden 32 yarışmacının kıyasıya yarışacağı Dünya Dron Şampiyonası'nda birinciye 30 bin, ikinciye 20 bin, üçüncüye 10 bin lira para ödülü verilecek. Şampiyona 4 Eylül Pazar günü kupa töreniyle son bulacak.

STM Genel Müdür Yardımcısı Enis Müçteba Memiş, şampiyonayı 5 yıldır desteklediklerini ve dereceye girenlerin Türkiye'yi Dünya Dron Şampiyonası'nda temsil ettiklerini söyledi.

STM olarak Türkiye'de mini İHA sistemlerinin öncüsü durumunda bulunduklarını dile getiren Memiş, çeşitli sürü sistemleri, gözlem ve kamikaze dronlarına yönelik faaliyetler yürüttüklerini ifade etti.

"İLK 3'Ü HEDEFLİYORUM"

Türkiye Drone Şampiyonu 16 yaşındaki Atakan Mercimek, yarışmaya Adana'dan katıldığını ve yaklaşık 5 yıldır dron yarışlarıyla ilgilendiğini söyledi.

Finaldeki zorlu mücadele sonunda birinci olduğunu ifade eden Mercimek, "Yarın Dünya Dron Şampiyonası'nda ülkemi temsil edeceğim için çok gururluyum. İlk 3'ü hedefliyorum." diye konuştu.

Yarışmaya hazırlanırken İstanbul'da antreman yapacak alan bulamadığı için simülasyonda hazırlandığını anlatan Mercimek, "Çok verimli değildi ama hedefime ulaştım." dedi.

Dünya Şampiyonası'nda zorlu rakiplerle mücadele edeceğini belirten Mercimek, ilk 3 için kendisine güvendiğini söyledi. Mercimek, Rusya ve Bulgaristan'da düzenlenen çeşitli yarışmalarda birinci olduğunu, Dünya Drone Şampiyonası'da da altıncılığı bulunduğunu kaydetti.

"BÜYÜK BİR GURUR"

Hüseyin Ablak da 8 yıldır bu sporu yaptığını, "milli sporcu" olduğunu ve çeşitli dereceleri bulunduğunu ifade etti.

Etaplar halinde gerçekleşen yarışmanın finaline 16 kişinin katılabildiğini dile getiren Ablak, "Yarışmada 2. oldum. Çok heyecanlı, güzel anılar yaşadık. Bu dronları kendimiz yapıyoruz, programlıyoruz, parçalarını birleştiriyoruz, dizayn ediyoruz. Uçuş karakterimize göre yazılımlıyoruz. Dünya Şampiyonası'na katılmak kolay değil, büyük bir gurur. Sonuçta Türkiye'yi temsil ediyoruz. Türkiye'yi temsil ettiğim için de kendimi çok mutlu hissediyorum. İnşallah ilk 3'e gireriz, güzel olur." diye konuştu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.