Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yaşayan bir vatandaş tarafından ceviz ağacı kullanılarak yapılan el sanatları büyük ilgi görüyor.
İlçenin Hıdırşah Mahallesi’nde yaşayan Mikail Polat isimli vatandaş, kısıtlı imkânlarla kurduğu küçük atölyesinde boş zamanlarını ceviz ağacından yaptığı ahşap el sanatlarıyla değerlendiriyor. Ceviz ağacı kullanılarak yapılan birbirinden güzel el sanatı eserler adeta göz kamaştırıyor.
Atatürk’ün Selanik’te bulunan köşkünün aynısını yaptığını ifade eden Mikail Polat, “Bu maket evlerden bir kaç tane yapmıştım ve bunlardan biri de Atatürk’ün Selanik’teki köşküydü. Yaptığım bu köşkü birkaç yıl önce Bahçesaray Bölük Komutanı’na verdik ve yaptığım maket evlerden gördüğünüz gibi iki tanesi duruyor. Yaptığımız maketlerimizin tasarımını ve çizimlerini kendim yaptım. Bu maketler herhangi bir yerden esinlenerek yaptığım bir şey değil, sadece kendi kafamda tasarlayarak yaptığım çalışmalardır. Daha doğrusu maketlerde hayalimdeki evleri yaptım” dedi.
Mikail Polat, yaptığı ahşap el sanatlarında özellikle ceviz ağacı kullandığını belirterek, “Yaptığım bu el sanatlarında özellikle ceviz ağacı kullanıyorum. Kışın boş zamanlarımı değerlendirmek için bu işi yapıyorum. Ayrıca işin doğrusu ahşap artık hayatımızdan çıkıp gitti. Bir nebze olsun elimizden geldiği kadar ahşap sanatını yaşatmaya çalışıyorum. Amacımız ahşap işçiliğini biraz olsun canlandırmaktır. Yaptığımız bu ahşap ürünler ceviz malzemesinden yapılmış malzemelerdir. Yani cevizin kendine has bir özelliği var, kendine has desenleri var. Ürünlerimizde bu desenler öne çıksın diye ceviz ağacından başka ağaç kullanmıyorum. Ceviz ağacı sanatı gösteren bir malzemedir. Yaptığımız malzemelerde ceviz ağacı ve kaplama malzeme ürün kullanıyoruz ve bunların haricinde kesinlikle başka bir malzeme kullanmıyoruz. Ürünlerimiz aynı zamanda orijinal organik bir malzemeden yapılmaktadır. Atölyemizde süs ve oyuncak eşyalarına yönelik üretim yapıyoruz. Çünkü çocuklarımız plastik ile fazla haşır neşir oldular. Çocuklarımız için ağaç oyuncaklar daha sağlıklı olduğu için ağaç ile uğraşmayı tercih ettim. Çünkü çocuklarımız plastikten ziyade daha sağlıklı olan ağaç oyuncaklarla oynasınlar diye bu ahşap ürünleri yapıyorum” dedi.
Asıl işinin çiftçilik olduğuna değinen Mikail Polat, boş zamanlarını bu şekilde değerlendirerek azda olsa aile ekonomisine katkıda bulunduğuna değinerek, “Karyola, sandık, beşik, sandalye, oyuncak ekmek tahtaları, ev gereci olarak ekmek ve salata tahtalarının yanı sıra dokuma tezgâhları gibi malzemeleri hep ağaçtan yapıyoruz. Bu şekilde hem boş zamanlarımı değerlendiriyorum hem de aileme katkıda bulunmuş oluyorum. Aynı zamanda ev maketleri ile uğraşıyorum ve ev gereçleri olarak sehpalar yapıyorum. Gücüm yettiği kadar dar bir alanda kısıtlı imkânlarla bunları yapmaya çalışıyoruz. İmkânlarımız daha geniş olursa belki daha fazla şeyler yaparız. Ben sadece bu işle uğraşmıyorum, benim asıl işim çiftçilik ve ziraattır. Fide ve sebze üretimi yapıp bunları satıp geçimimi bu şekilde sağlıyorum. Genelde boş kaldığım zamanlarda boş günlerimi değerlendirmek için bu işlerle uğraşıyorum” şeklinde konuştu.
Polat, yaptığı bu çalışmalar için menteşe ve kilit gibi ufak malzemeleri bölgede bulamadığını ifade ederek, bu malzemeleri başka yerlerden getirme imkânı da olmadığını sözlerine ekledi.