Akciğer kanserine multidisipliner yaklaşımda Doğu Avrupa ülkeleri arasında örnek merkez seçilen Ege Üniversitesi, Uluslararası Akciğer Kanseri Eğitim Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıda, Türkiye’de yılda 30 bin yeni akciğer kanseri vakası görüldüğü belirtildi.
Her yıl yüzlerce akciğer kanser hastasının takibini gerçekleştiren, aynı zamanda klinik ilaç araştırmaları için en önemli merkezlerden biri olan Ege Üniversitesi, bu alanda bir mükemmeliyet merkezi olarak, Prof. Dr. Tuncay Göksel’in liderliğinde yedi Avrupa ülkesinden gelen hekimleri ve iki global konuşmacıyı ağırladı. Bir günlük eğitim toplantısında akciğer kanseri alanındaki gelişmeler ve ideal tedavi yaklaşımları, gerçek yaşamdan örneklerle tartışıldı. Bilimsel programda Prof. Dr. Nir Peled akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili güncel çalışma sonuçlarını paylaştı, hedefli tedavilerin doğru hastada kullanıldığında ortaya çıkardığı farka değindi. Prof. Dr. Patrick Pauwels ise tümörden alınan dokunun hastalığın tanısında ve tedavisinin planlanmasındaki rolünü vurguladı.
“EN ÖLÜMCÜL OLAN KANSER TÜRÜ”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Göksel, “Akciğer kanserine nasıl yaklaşılmalı, nasıl tedavi edilmeli, neler yapılabilir bunları konuşuyoruz. Bu anlamda akciğer kanserine çok önem veriyoruz. Çünkü bu kanser türü en ölümcül olanıdır. Ülkemizde de en çok ölüme neden olan kanser tiplerinden birisidir. Bu sorunu önlemek için farklı disiplinlerin bir arada çalışması gerekiyor. Kanserde her alanda mücadele etmemiz gerekiyor. En önemli mücadelemiz bu anlamda sigaradır. Sigara ile mücadele ederken de yeni gelişen tanı ve tedavi yöntemlerini bilmemiz ve uygulamamız gerekiyor. En son gelişen tedavi yöntemlerini bu toplantıda değerlendiriyoruz. Toplantımız gün boyunca devam edecek. Verimli bir toplantı yapıyoruz” diye konuştu.
YILDA 30 BİN AKCİĞER KANSERİ
Prof. Dr. Göksel akciğer kanserinin ülkemizdeki durumuyla ilgili “Türkiye’de yılda 30 bin yeni akciğer kanseri vakası görülüyor ve ne yazık ki bunun yalnızca yüzde 20’si cerrahi ile tedavi edilebilen erken evrede teşhis ediliyor. Sigara en büyük risk faktörü olmakla birlikte asbest gibi çevresel maruziyetler de akciğer kanserinin nedenleri arasında bulunuyor” diyerek vakaya göre seçilmesi gereken çeşitli doku temini yöntemlerinin özelliklerine değindi. Prof. Dr. Ali Veral da, Ege Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı’nda son üç yıldır edinilen zengin moleküler test deneyimini ve buradaki kilit başarı noktalarını paylaştı.
AKCİĞER KANSERİ KONSEY TOPLANTISI
Toplantının en önemli bölümlerinden biri, Ege Üniversitesi’nde 1996’dan bu yana her hafta düzenli olarak gerçekleşen ve bu alanda örnek bir uygulama olan Akciğer Kanseri Konsey Toplantısı oldu. Göğüs Hastalıklarından Prof. Dr. Tuncay Göksel, Patolojiden Prof. Dr. Ali Veral, Medikal Onkolojiden Erdem Göker, Radyasyon Onkolojisinden Deniz Yalman, Göğüs Cerrahisinden Kutsal Turhan, Radyolojiden Naim Ceylan ve Nükleer Tıptan Aylin Oral’dan oluşan konsey ekibi, misafir hekimlerle farklı olguları tartıştı. Buradaki multidisipliner çalışma anlayışı ve kullanılan sistemler katılımcılar için örnek teşkil etti.